Naučnici iz Srbije nagrađeni u oblasti medicine i farmacije

BEOGRAD – Četvoro naučnika iz Srbije nagrađeno je u okviru konkursa za vrhunska istraživačka dostignuća u oblasti medicine i farmacije „International Medis Awards for medical Researć 2021“, koji je ove godine okupio 229 istraživača iz osam evropskih država.

Među 19 najboljih radova odabranih u finale, četiri su autora iz Srbije – Marija Vukoja iz oblasti intenzivna medicina i anesteziologija, Aleksandra Tomić Pešić (neurologija), Gorica Ristić (reumatologija) i Marin Jukić (farmacija).

Prema oceni direktora Klinike za neurologiju i Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Dragoslava Sokića, koji je član konkursne komisije u oblasti neurologije, nagrađeni su iskazali inovativnost i korišćenje naprednih tehnologija u istraživačkom postupku.

U oblasti intenzivne medicine i anesteziologije Marija Vukoja se bavila kontrolnom listom za rano prepoznavanje i lečenje akutne bolesti povrede, sa ciljem da svaki kritični pacijent, bez obzira u koju bolnicu je primljen, dobije najbolju dostupnu terapiju zasnovanu na dokazima.

Studija je sprovedena u 34 jedinice intenzivne nege u 15 zemalja na pet kontinenata i tokom četiri godine obuhvatila je više od 4.000 pacijenata.

Aleksandra Tomić Pešić je u neurologiji istraživala promene strukture mozga kod fokalne distonije, kako bi se bolje razumevala fascinatna i još uvek nedovoljna jasna pojava – distonija.

Pacijenti sa distonijom imaju nevoljne mišićne grčeve ili kontrakcije.

Marin Jukić iz oblasti farmacije procenjivao je rezultate aktivnosti jednog od najvažnijih enzima uključenih u metabolizam lekova.

Za donošenje odgovarajućih odluka o doziranju leka, važno je znati, kako je rekao, da li pacijent ima spor ili brz metabolizam, a njegov rad pruža dokaz da je trenutna klasifikacija netačna i da otprilike 10 odsto populacije ima mnogo sporiji metabolizam nego što se ranije verovalo.

Gorica Ristić sprovodila je uticaj aktivnosti bolesti na poremećeni metabolizam glukoze kod pacijenata sa reumatidnim artritisom (RA).

U radu je pokazano da je učestalost kardiovaskularnih bolesti veća kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom nego u opštoj populaciji i da je uporediva sa rizikom kod pacijenata sa dijabetesom.

„Potencijalni doprinos naših rezultata kliničkoj praksi je podizanje svesti o važnosti kontrole aktivnosti bolesti, ne samo da bi se prevenirala progresija samog RA već i poremećaja metabolizma glukoze. To je najbolji način da se kod pacijenata sa RA smanji rizik za kardiovaskularne bolesti“, poručila je Ristić.

Dodela nagrada upriličena je sinoć u Beogradu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.