Naučnici i dalje ne mogu da se slože koliko čaša vode nam je zaista potrebno dnevno

I dok se doktori, dijetolozi i nutricionisti slažu oko značaja vode za naš organizam, još uvek ne postoji mera koju su odredili za pravilnu hidrataciju. Kako da znamo koliko vode je idealno za nas i koji su to pokazatelji našeg tela da smo uzeli premalo vode?

Voda pomaže našem telu u obavljanju osnovnih funkcija. Pomaže ćelijama da prežive, podmazuje zglobove i pomaže metabolizmu, disanju, izbacivanju štetnih materija i regulaciji temperature. Iako se svi slažu da je hidratacija bitna, eksperti se ipak još uvek ne slažu oko toga koliko nam vode dnevno treba.

Godinama je, kao idealna mera, preporuka bila osam čaša vode dnevno. Nedavne dve studije, objavljene u slično vreme, samo su stvorile još veću konfuziju. I dok su se neki mediji bavili temom – zašto nam više nije potrebno 8 čaša vode, drugi su se bavili temom – zašto je 8 čaša vode nekim ljudima previše i kako ovolika količina vode može da izazove bolest.

Da li je 8 čaša vode prava mera

“Preporuke o uzimanju 8 čaša vode, nisu dobro interpretirane. Naučnici su pod 8 čaša vode dnevno, podrazumevali ukupan unos tečnosti u danu, a koji se može dobiti i unosom hrane, koja takođe sadrži vodu. U većini slučajeva, ne postoji tačna količina vode koju bi trebalo uneti tokom jednog dana”, kaže Dejl Šoler, profesor nutriciologije na Univerzitetu Viskonsin u Medisonu, prenosi sajt “VebMD”.

Studija koju je Šoler naveo, a koja propagira čuvenih 8 čaša vode po danu, potiče iz 1945. godine i većina ljudi se i dalje njome vode. Međutim, kako navodi profesor, u decenijama nakon ove studije, uzimano je u obzir godište ljudi, njihove fizičke karakteristike, energija koju troše tokom dana, kojim se fizičkim aktivnostima bave, kao i klima i temperatura u kojoj žive.

“Promet vode” u telu

Ukupno kretanje vode kroz telo, ili koliko vode dnevno ulazi i izlazi iz našeg tela, naziva se “promet vode”. Ovaj promet vode je ključ balansa, smatraju naučnici. Da bi naše telo održalo ravnotežu vode u organizmu, mora da izjednači količinu vode koju izbacuje sa količinom vode koju unosi. Kada ne pijemo tečnost duže vreme (ili je pijemo manje), volumen našeg urina se smanjuje i postaje mnogo koncentrisaniji, jer bubrezi čuvaju vodu kako bi količina vode u telu ostala u balansu. Istraživanja pokazuju da je važan znak nedostatka ravnoteže vode, povećanje natrijuma u ​​krvi, što zauzvrat stvara rizik od hroničnih obolenja i ubrzava proces starenja, uključujući umiranje u mlađoj dobi.

Računanje dnevnog unosa vode

Ne postoji pravilo za određivanje količine vode koju bi trebalo popiti svaki dan. U stvari, podaci pokazuju da je unos tečnosti često rezultat navike, a ne dnevne potrebe. I kao što je napomenuto, dnevne potrebe se redovno menjaju, u zavisnosti od brzine protoka vode u vašem telu.

Kako onda da odlučimo kada i koliko vode da popijemo tokom dana? Ukoliko se tokom dana piju male količine vode, doćiće do povećanog lučenja hormona (iz mozga) zvanog arginin vazopresin, koji deluje na bubrege da repsorbuje što više vode zbog čega se javlja osećaj žeđi kod ljudi. Ovaj osećaj pomaže nam da na vreme popijemo još vode. Ali, naučnici kažu dok mi osetimo žeđ, već smo 1 do 2 posto dehidrirani.

Ovo je ključni razlog zašto Džodi Stuki, epidemiolog za ishranu i istraživanje hidratacije, sugeriše da je bolje tokom dana uneti više vode, nego manje. “Pouzdaniji znak je boja urina. Što je tamnija boja urina, to je on koncentrisaniji. D

Dakle, ako se probudite ujutru i vaš urin je taman (poput boje soka od jabuke), verovatno ste manje vode pili prethodni dan, pa se potrudite da tokom ovog dana unesete više vode”, kaže ova naučnica.

Nakon što je devedesetih godina prošlog veka sprovedeno istraživanje na profesionalnim sportistima, naučnici su došli do zaključka da je idealna boja urina, boja limunade.

A šta bi trebalo da pijemo? Nutricionisti kažu da je uvek najbolji izbor obična, čista voda, ako je moguće. Takođe, ukoliko na primer, pijete kafu, uvek bi trebalo popiti i čašu vode uz nju. Većina stručnjaka se danas slaže da je i gazirana voda dobra, a njoj se može dodati voće po ukusu, što će dodatno ublažiti žeđ i postići optimalan nivo hidratacije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: