Naslage leda u zamrzivaču ne samo da smanjuju njegovu efikasnost, već mogu dovesti i do povećane potrošnje električne energije i slabijeg kvaliteta zamrzavanja namirnica.
Kada otvorite vrata zamrzivača, topao i vlažan vazduh iz prostorije dolazi u kontakt sa hladnim vazduhom unutar uređaja. Vodena para iz tog vazduha kondenzuje se na unutrašnjim zidovima zamrzivača i zatim se zamrzava, stvarajući naslage leda.
Međutim, postoje jednostavni načini da sprečite ovaj problem i održite zamrzivač u najboljem mogućem stanju.
Ne otvarajte vrata zamrzivača prečesto i ne ostavljajte ih dugo otvorena
Najčešći razlog brzog nakupljanja leda jeste prečesto ili dugotrajno otvaranje vrata zamrzivača. Kada topao vazduh uđe u uređaj, povećava se vlažnost, što dovodi do stvaranja leda.
Da biste to sprečili, trudite se da vrata zamrzivača otvarate samo kada je to neophodno i da ih brzo zatvarate.
Proverite stanje dihtunga na vratima
Dihtung (guma koja se nalazi na ivicama vrata) ima ključnu ulogu u održavanju hladnog vazduha unutar zamrzivača. Ako je olabavljen, napukao ili iskrzan, može doći do propuštanja vazduha, što povećava formiranje leda.
Kako biste proverili stanje dihtunga pomerite ga prstima i proverite da li dobro prijanja uz vrata. Ako je dihtung oštećen, potrebno ga je zameniti. U tom slučaju, kontaktirajte ovlašćeni servis.
Održavajte optimalan nivo popunjenosti zamrzivača
Zamrzivač ne bi trebalo da bude ni prepunjen ni previše prazan. Idealno je da bude popunjen oko 3/4 kapaciteta. Ako je zamrzivač previše prazan, može doći do neravnomernog hlađenja, dok prepunjenost otežava cirkulaciju vazduha i može dovesti do stvaranja leda.
Pravilo je da stavite otprilike pola kilograma hrane na svaki kubni metar prostora u zamrzivaču. Ova raspoređenost čuva vaš zamrzivač od prekomernog stvaranja leda.
Nemojte stavljati toplu hranu u zamrzivač
Jedan od najčešćih uzroka prekomernog nakupljanja leda jeste stavljanje vruće hrane u zamrzivač.
Para iz tople hrane povećava vlagu u unutrašnjosti uređaja, što ubrzava stvaranje leda. Pre nego što hranu stavite na zamrzavanje, sačekajte da se potpuno ohladi.
Proverite temperaturu zamrzivača
Ako je zamrzivač podešen na previše nisku ili previše visoku temperaturu, može doći do bržeg stvaranja leda. Idealna temperatura za zamrzivač je -18°C.
Redovno proveravajte podešavanja i prilagodite ih ako primetite bilo kakve promene u radu uređaja.