Naši mali geniji iz sveta se skoro uvek vrate s medaljama: Mladi matematičari i informatičari su ponos Srbije

BEOGRAD – Najbolji takmičari na srpskim matematičkim i informatičkim olimpijadama, učenici osnovnih i srednjih škola, dobili su i medalje Društva matematičara Srbije. A iz Ministarstva prosvete i od donatora stiže i obećanje da će i ubuduće pomagati mlade talente.

Od najboljih takmičara na domaćim olimpijadama formiraju se timovi za međunarodna takmičenja. I gotovo uvek se vraćaju sa medaljama.

– Desetak ili više na međunarodnim takmičenjima, a na državnim, nisam potpuno siguran, ali preko 20 verovatno. Ove godine sam dobio maksimalan broj poena na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, što kao što je direktorka rekla se nije u skorije vreme, ikada desilo – priča Jovan Bengin, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu.

Ivana Živković, učenica Matematičke gimnazije kaže da je i u sedmom razredu došla do Srpske informatičke olimpijade, gde je osvojila bronzanu medalju, što je, dodaje, za nju bio veliki uspeh. Ispričala je da je ove godine ponovo otišla na to takmičenje i osvojila srebrnu medalju.

 Naravno da je teško biti olimpijac, moj pripreme traju godinama i rekao bih da još uvek nije gotovo – ispričao je Vasilije Ivanović, učenik Matematičke gimnazije.

Formula uspeha je u kontinuiranom radu, saglasni su i učenici i profesori.

– To znači da smo mi talentovana nacija, hoću da verujem za ovo, drugo imamo sistem školovanja koji podstiče da kažem taj talenat kod mladih, pre svega u specijalizovanim školama širom Srbije i nadam se da će nam i godina pred nama doneti ovako sjajne rezultate kao i u ovoj godini – naglasila je Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije.

Dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije smatra da je tajna uspeha u kontinuiranom radu sa mladim talentima koje je Društvo matematičara, ali i ostale institucije poput Matematičke gimnazije i ostale škole u Srbiji sprovode sa mladim talentima.

Već sledeće nedelje učenici nižih razreda predstavljaće Srbiju na juniorskoj matematičkoj olimpijadi u Sarajevu, dok u avgustu srednjoškolci odlaze na takmičenje iz informatike u Indoneziji
Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: