Naši beloglavi supovi zabeleženi u 22 zemlje Evrope i Bliskog Istoka, Natalija i Jefimija se vratile na Uvac i Kajmakčalan

SRBIJA – Nakon višemesečnog lutanja po Balkanu, koje je uobičajeno za jedinke beloglavih supova, Natalija se ipak vratila kući na Uvac. Kad je doletela u domovinu prvo je obišla kolonije beloglavih supova na Trešnjici i obišla Lounicu i Divčbare, a zatim se uputila ka Novoj Varoši.

– Satelitskim praćenjem znali smo da se vratila, ali čim je stigla odmah se pojavila i u restoranu Uvac da se prijavi starom društvu na prozivci, potvrdili su za medije u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Osim Natalije, pomno se prati kretanje još jedne ženske jedinke, u pitanju je beloglavi sup kom je dato ime Jefimija i koja takođe voli da luta.

– Jefimija je obišla Saudijsku Arabiju i krenula je nazad kući. Doletela je do Prokletija, pa se vratila na Kajmakčalan, kažu u Fondaciji.

Jedan broj mladih ptica prve dve do tri godine lutaju, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju. Jedan broj njih i strada na tim putovanjima jer ih u nekim zemljama love ili truju, a naleću i na električne stubove ili vetrenjače.

Naši beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog Istoka. Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu. Po otvaranju hranilišta oko 60 odsto je ostajalo u Srbiji i preko zime.

Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: