Naše autohtone vrste grožđa od kojih se dobijaju vrhunska vina

NOVI SAD/SRBIJA – Vinova loza se na prostorima naše zemlje gaji od pamtiveka. Ona rađa vina vrhunskog kvaliteta, a ovo je priča o našim najčuvenijim domaćim sortama.

Vino se na našim prostorima, gaji milenijumima. Najstarije svedočanstvo o proizvodnji vina su sudovi iz bronzanog doba,  koji datiraju  iz 2200 godine pre nove ere.

Prvi pisani tragovi o uzgoju vinove loze na teritoriji Srbije, stari su dva milenijuma. Drevni Rimljani, uzgajali su je u njihovim tadašnjim pokrajinama Panoniji i Meziji. Vinima dobijenim od njih gostili su se rimski carevi i imperatori.

Od Rimljana preko srednjeg veka, pa sve do polovine 20. veka, vino i vinova loza ostavljali su duboke tragove u našem nacionalnom biću.

Vinova loza gajena je svuda u Srbiji, od severa do juga,  a vino su pili svi: od kraljeva i velikaša do seljaka. Svaki seljak je od davnina gajio mali vinograd kako bi imao vina za svoje potrebe. Vino je opevano u pesmama, pričama, starim zapisima…

vinograd, vinarstvo, grožđe
Foto: Pixabay

 

Danas se u Srbiji gaji na desetine sorti vinove loze. Vinova loza gaji se u Šumadiji, Pocerini, Vojvodini, Timočkoj krajni, Kosovu i Metohiji. Ipak među njima su izdvajaju sorte koje su iznikle na našem podnevlju, a ovo su neke od njih:

Tamjanika

Ova sorta u Srbiji se gaji više od 5 vekova. Od nje se dobija belo suvo vino. Postojbina Tamjanike je Župa, ali se danas gaji širom Srbije. Ime je dobila po tamjanu čiji miris pročišćava srce i dušu. Tamjaniku često nazivaju „vinska kraljica Srbije“.

Župljanka

Župljanka je stvorena u Institutu za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima, priznata je 1970. godine. Daje vino žuto-zelene boje, koje je puno i osvežavajuće. Najviše se gaji na Fruškoj gori

Prokupac

Naziv je dobila po gradu iz koga potiče – Prokuplju. Prokupac je star više od 1.000 godina, a vino dobijeno iz njega, pilo se u doba Nemanjića. On je ujedno i naša najstarija sorta za koju postoje pisani tragovi. Vino dobijeno iz Prokupca može biti roze i crne boje. Takođe koristi se za proizvodnju rakije lozovače i vinjaka. Od Prokupca se pravilo vino koje se nalazilo na trpezi srpskih kraljeva i velikaša. Ovo vino bilo je pod zaštitom cara Dušana Silnog.

Italijanski Rizling

Iako u nazivu nosi prefiks „Itaijanski“ ipak je reč o našoj domaćoj sorti vinove loze. Poznata je i po nazivima Graševina, Grašac, Grašica… Ona daje vino zlatne boje i visokog kvaliteta. Ovo je najzastupljenija sorta u našoj zemlji.

Smederevka

Još jedna domaća sorta vinove loze, čija je postojbina okolina Smedereva. Daje bela vina visokog kvaliteta. Poznata je još po imenima Belina, Dimjat, Semendra

Golgota i vaskrsenje srpskog vinarstva i vinogradarstva

Dolaskom komunizma došli su i crni dani našim vinogradima. Iako je do tada maltene svaka kuća imala makar omanji vinograd, vlasti to zabranjuju. Vina od tada mogu da se proizvode samo i isključivo u velikim državnim gazdinstvima. Ovakva „industrijska” vina bila su lošeg kvaliteta.

Raspadom bivše Jugoslavije i smutnim vremenima koja su usledela, srpsko vinogradarstvo doživljava novi pad. Vinogradi se krče, a dotadašnji giganti koji su proizvodili kakva takva vina prestaju da postoje.

 

vino flaša čaša crno vino
Foto: shuterstock

 

Ipak u proteklih desetak godina vinarstvo i vinogradarstvo doživljavaju svoju renesansu. Sve više preduzetnika odlučuje da se vrati ovoj drevnoj veštini. Država je prepoznala potencijal vinske industrije, pa je uložila velike svote novca u subvencije.

Danas država na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivo daje mnoštvo različitih podsticaja. To su uglavnom subvencije za kupovinu mehanizacije i opreme, nabavku sadnica i raznog materijala kao i za izgradnju objekata za proizvodnju i skladištenje vina. Takođe subvencije se dobijaju i za razvoj vinskog turizma koji je jako popularan širom evropskog kontinenta.

Da je srpsko vinarstvo i vinogradarstvo, uz pomoć države, doživelo svoje vaskrsnuće, možda najbolje oslikava činjenica, da su prošlog juna, na najvećoj svetskoj smotri vina u Londonu, popularnom Dekanteru, srpski vinari osvojili čak 89 medalja!

Od 9 zlatnih medalja, 6 su dobila vina napravljena od gore navedenih autohtonih sorti!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: