Naša planeta od danas ima 8 milijardi stanovnika, a ova beba je ušla u istoriju (VIDEO)

Eksplozija broja stanovnika počela je u 19. veku.

Svet od danas, prema procenama UN, ima 8 milijardi stanovnika, a do te brojke nas je dovela beba Vinis Mabansag rođena u Manili.

Devojčica Vinis Mabansag rođena je u bolnici “Dr. Jose Fabella Memorial Hospital” u Tondu 15. novembra, a odabrana je da bude osmomilijardita osoba na svetu.

– Upravo smo svedočili osammilijarditoj bebi na svetu na Filipinima. Njeno rođenje čekali smo oko dva sata, stigli smo u 23 sata, a beba je rođena u 1:29 ujutro, normalnim  putem – rekao je dr Romeo Bituin, glavni lekar bolnice.

Prvi poznati skok u broju stanovnika dogodio se pojavom poljoprivrede u neolitu, oko 10.000 godina pre nove ere.

 

Razvoj trajnih naselja doneo je i određene rizike. Pripitomljavanje životinja ljude je dovelo u kontakt s novim smrtonosnim bolestima.

Posebno je visoka bila smrtnost među decom, a trećina ih je umirala pre prvog rođendana, a još trećina pre osamnaestog.

Sa šest miliona stanovnika, koliko ih je bilo u to doba, globalna populacija je narasla do 100 miliona oko 2000. godine pre nove ere i zatim na 250 miliona u prvom veku.

Crna smrt

Rast broja stanovnika iznenada je zaustavila kuga u srednjem veku. Pandemija koja je krenula iz srednje Azije, s područja današnjeg Kazahstana, stigla je u Evropu 1346. brodovima koji su prevozili robu s Crnog mora.

Osam milijardi ljudi

Eksplozija broja stanovnika počela je u 19. veku, uglavnom zbog razvoja medicine i industrijalizacije poljoprivrede koja je unapredila globalne zalihe hrane.

Od 1800. broj stanovnika na Zemlji narastao je osam puta, s milijardu na osam milijardi.

Ključan je bio i razvoj vakcina, posebno protiv velikih boginja.

Iz UN su saopštili da, iako je svetskoj populaciji trebalo 12 godina da naraste sa 7 na 8 milijardi, biće nam potrebno do 2037. da dosegnemo 9 milijardi što je znak da “ukupna stopa rasta globalne populacije usporava”.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: