Narodne i etno manifestacije u Srbiji – čuvaju živopisnu srpsku tradiciju i kulturu

Kako bi očuvali duh i tradiciju minulih vremena, u Srbiji postoje brojne narodne i etnografske manifestacije.

 

Kosidba na Rajcu

Kosidba je nekada predstavljala bitan društveni događaj koji nije značio samo košenje trave, već događaj kada bi se čitava zajednica okupila, da uz pesmu, hranu i piće pomogne svom prijatelju, bratu ili komšiji.

Danas, sve je manje zastupljena kosidba usled razvoja tehnologije koja znatno ubrzava i olakšava čitav proces. Samim tim, radi prisećanja na čari tradicionalne kosidbe, na planini Rajca održava se ova godišnja manifestacija.

Centralni događaj je takmičenje kosača, najbolji biva nagrađen Zlatnom kosom. Manifestacija služi kao prikaz tradicije, počev od okupljanja kosača, trubača, vodonoša, odlaska na kosidbu, do kosačkog ručka na travi. Na ćilimima i belim čaršafima služe se tradicionalna srpska jela koja su propraćena narodnom muzikom u izvedbi mladih ljudi odevenih u nošnjama.

Prve nedelje nakon Petrovdana, kosidba se tradicionalno održava početkom jula. Mesto održavanja je selo Rajac, koji pripada Valjevskom kompleksu planina. U blizini se nalaze Aranđelovac, udaljen 45 kilometra, i Valjevo koje je udaljeno 50 kilometara.

 

Karlovačka berba grožđa – Grožđebal

Sremski Karlovci su mesto značajno za srpsku istoriju i za očuvanje srpskog identiteta nakon velikih seoba. Pored svog kulturno-istorijskog značaja, sremski Karlovci popznati su i po izvrsnim vinogradima i grožđu.

Pored očuvanja kulturnog nasleđa, cilj ove manifestacije je da motiviše sve uzgajivače grožđa i vinograda, da nastave da se bave ovom delatnošću i da neguju tradiciju predaka. Središnje mesto zauzima velika prodajna izložba grožđa i vina, ali i kuglofa i suvenira.

Program takođe obuhvata raznovrsne aktivnosti od izložbe „Karlovački vinari i vinogradari“, do koncerata hora Eparhije sremske „Sveti Nikolaj“, narodne i zabavne muzike i festival dečje muzike „Licidersko srce“.

Svake godine se festival održava krajem septembra i početkom oktobra, u vreme tradicionalne berbe grožđa. Festival se održava u Sremskim Karlovcima, grad u blizini Novog Sada.

 

Tucanijada u Mokrinu

Vaskrs, najradosniji praznik svih pravoslavnih vernika, dan kada se ukrašavaju i farbaju jaja ujedno je i dan kada se održava tradicionalno takmičenje u tucanju istih.

Lokalno stanovništvo Mokrina, sela u bizini Kikinde, gde si i održava tucanijada smatraju da su jaja koja daju njihove kokoške malo jača od ostalih.

Selo je zato postalo poznato po održavanju Tucanijade, takmičenju u tucanju farbanim Vaskršnjim kokošijim jajima, koja se u njemu tradicionalno odvija već dugi niz godina. Meštani pred Vaskrs ofarbaju čak 100.000 jaja, što čini ovu manifestaciju još raznobojnijom i zabavnijom.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: