logo transparend vojvodina uzivo

Napreduju radovi na “turbo” kružnom toku (VIDEO)

NOVI SAD – Radovi na izgradnji “turbo“ kružnog toka, na raskršću Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, napreduju planiranom dinamikom.

Izgradnjom ove kružne raskrsnice Bulevara cara Lazara sa Fruškogorskom ulicom, u znatnoj meri će povećati nivo bezbednosti u saobraćaju kao i obezbediti mogućnost propuštanja saobraćajnih tokova velikog inteziteta. Takođe, stvoriće se i preduslovi za dalji razvoj pratećih sadržaja urbanog življenja, a kvalitet života stanovnika tog dela Grada Novog Sada će biti znatno povećan.

Ekipa portala Vojvodina uživo snimila je iz vazduha kako napreduju radovi na izgradnji:

Prošle nedelje obilne padavine napravile su zastoj u saobraćaju u celom gradu. I pored velikog nevremena koje je zadesilo ceo grad, radovi na izgradnji kružne raskrsnice i dalje teku neometano.

Trenutno se vrši mašinski iskop za izgradnju saobraćajnice na potezu od Sutjeske ulice ka kružnom toku kao i nasip od peska. Zatim, na potezu od kružnog toka ka TC „Promenada“ u toku je izgradnja nove atmosfeske kanalizacije, dok se kod novog pešačkog prelaza kod TC „Promenada“ vrši izgradnja svetlosne saobraćajne signalizacije.

Foto: Vojvodina uživo

Režim saobraćaja, koji važi od 16. maja, ostaje nepromenjen. I dalje je u potpunosti zatvorena kolovozna traka na Bulevaru cara Lazara, od Sutjeske ulice do TC „Promenada“, dok će se u suprotnoj kolovoznoj traci odvijati dvosmerno. Sa Bulevara cara Lazara omogućeno je skretanje desno u Fruškogorsku ulicu, kao i uključivanje iz Fruškogorske ulice na Bulevar cara Lazara, u smeru ka keju.

Zašto se radi kružna raskrsnica?

Nakon izgradnje objekta Naučno-tehnološkog parka, očekivano je povećanje obima saobraćaja u ovom delu Kampusa, tako da je potrebno izgraditi sve planom predviđene sadržaje u regulaciji saobraćajnica. Da bi se obezbedili svi preduslovi za njegovo funkcionisanje, predmetni lokalitet je bilo potrebno opremiti neophodnom infrastrukturom i izgraditi obodne saobraćajnice kojima se omogućava pristup kompleksu.

Tokom 2019. godine izvršeno je infrastrukturno opremanje ispred glavnog ulaza u objekat Naučno-tehnološkog parka (pešačka i biciklistička staza) sa stepeništem i pristupnom rampom – ovi radovi čine 1. fazu projekta izgradnje kružne raskrsnice.

Vrednost projekta:

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Novi Sad zaključila je u postupku javne nabavke Ugovor sa odabranim izvođačem radova za izgradnju kružne raskrsnice Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem – to je bila 2. faza izgradnje.

Ugovorena vrednost projekta iznosi 343,3 miliona dinara sa PDV-om.

Projekat se realizuje uz sufinansiranje Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, tako što je Uprava obezbedila 150 miliona, a Grad Novi Sad 193.3 miliona dinara.

Ugovoreni datum završetka radova je 15.09.2023. godine

Izgradnjom trgovinskog centra u neposrednoj blizini, postojeća semaforizovana raskrsnica bitno je uticala na protok očekivanog budućeg saobraćaja, tako da se formiranjem trokrake kružne raskrsnice ukidaju semafori i obezbeđuje nesmetan protok vozila na pravcima ukrštanja.

Predložena “turbo” kružna raskrsnica ili kružna raskrsnica sa spiralnim kružnim tokom, je višetračna kružna raskrsnica, na kojoj su saobraćajni tokovi međusobno fizički odvojeni. Na Bulevaru cara Lazara pre i posle kružnog toka, na oba prilazna smera, projektovane su po tri saobraćajne trake širine 3.0m. U Fruškogorskoj ulici su na početku deonice koja se rekonstruiše, zadržane dve saobraćajne trake sa po jednom za oba smera vožnje, koje se neposredno pre projektovanog pešačkog prelaza kod Naučno-tehnološkog parka, fizički odvajaju ostrvima.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.