Suši je japanski specijalitet obožavan širom sveta, a njegova priprema na prvu loptu deluje prilično komplikovano.
Osim pripreme, ni sastojci nisu najpoznatiji, budući da se ne koriste one uobičajne namirnice, ipak, kada jednom probate ovaj specijalitet, veoma brzo će da postane deo vašeg nedeljnog menija.
Kao i većina svetski poznatih specijaliteta, i suši ima bezbroj svojih varijacija, a najpoznatije vrste su Nigiri, Maki, Uramaki i Sashimi, navodi portal Miss7.
Najpopularnija vrsta sušija je svakako Maki, a reč je o klasičnom spoju algi, pirinča i dodataka poput sveže ribe ili hrskavog povrća.
Uramaki suši se priprema slično, ali umesto pirinča sa unutrašnje strane alge, ona se pakuje spolja, dok vam za pripremu Nigiri sušija nisu potrebne alge jer se on oblikuje rukama, a zatim mu se dodaje sirova riba i umaci po želji.
Sashimi se odnosi na svežu ribu i morske plodove, uz dodatak vasabija i soja sosa, koji se poslužuju uz svaku vrstu sušija.
Pirinač koji koristite za pripremu trebalo bi da bude lepljiv kada se skuva kako bi lakše držao ostatak sastojaka na okupu.
Pirinač za suši
Šari, vrsta pirinča koja se obično koristi za pripremu sušija, možete da zamenite i pirinčem kratkog zrna.
Kada dobro isperete pirinač potrebno je da ga skuvate u razmeri 1,2:1, s time da veći deo čini voda, nakon što iz lonca ispari sva voda, pirinač pomerite sa vatre i ostavite ga poklopljenim još desetak minuta.
Pirinač nemojte da mešate niti da začinjavate, već pre posluživanja dodajte samo kombinaciju pirinčanog sirćeta, soli i šećera, a ostatak ukusa prepustite sosevima i svežim sastojcima koje ćete kasnije da upakujete u suši.
Vasabi i soja sos
Vasabi i soja sos su najčešći sosevi koji se i najbolje slažu uz ove japanske zalogaje. Obe varijante lako možete da nabavite u prodavnicama specijalizovanim za japansku hranu, ali i u prodavnicama zdrave hrane.
Kuvanje pirinča je najveći deo posla, nakon toga vam preostaje samo motanje za koje će vam biti potreban bambusov podmetač, listovi alge, sveže povrće i riba.
Povrće i ribu naseckajte na duguljuste rezance, algu položite na podmetač od bambusa, na nju rasporedite pirinač, a u sredinu dodajte svežu ribu i štapiće povrća. Možete da koristite losos, tunu, krastavce, šargarepu, avokado, pa čak i tikvice.
Čvrstim pritiskom ruke umotajte suši kako se ne bi raspao kod sečenja, u posudice rasporedite soseve i sve je spremno.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.