„Dubai čokolada” je viralni hit o kojem cele prošle godine nije prestajalo da se priča. To je jedinstvena kombinacija čokolade i neobičnog punjenja koje spaja teksturu kadaifa i kremastu pastu od pistaća.
Iako se danas često povezuje sa luksuznim desertima bliskoistočnog regiona, tačno poreklo ove specifične kombinacije teško je utvrditi. „Dubai čokolada” postala je simbol sofisticiranog ukusa koji se poslednjih godina proširio i izvan granica Emirata.
Inspirisana luksuznim desertima Bliskog istoka, „Dubai čokolada” je prava poslastica za sve ljubitelje čokolade koji žele da uživaju u nečemu modernom, originalnom i sofisticiranom.
Radi se zapravo o poslastici od samo četiri sastojka, a recept možete i sami da isprobate kod kuće.
Sastojci:
200g čokolade po izboru (tamna ili mlečna)
30g putera
150g rezanaca za kadaif
150g krema od pistaća
2 kašike tahinija
Priprema:
Istopite čokoladu i stavite je u kalup
Za početak ukrasite kalup zlatnim jestivim listićima ili sa malo kremeod pistaća, istopite čokoladu i rasporedite je po kalupu u kojem ćete praviti čokoladu – to može da bude silikonski kalup, a ako ga nemate, poslužiće i kalup za mafine, led ili onaj za hleb, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Premažite kalup čokoladom, ali nemojte da zaboravite da premažete i zidove kalupa čokoladom. Stavite kratko u zamrzivač da se čokolada stegne.
Pripremite kadaif i kremu
Usitnite kadaif, na tiganju istopite puter i dodajte mu usitnjeni kadaif, pa ga pržite dok lagano ne porumeni i ne postane hrskav. U drugoj posudi lagano zagrejte krem od pistaća i tahini, pa ga pomešajte s kadaifom.
Nafilujte čokoladu
Smesom od pistaća, tahinija i kadaifa napunite kalup u koji ste stavili čokoladu, prelijte sa još čokolade i stavite u frižider da se čokolada stegne.