Sigurno ste u nekim restoranima isprobali “barbikju” sos koji savršeno ide uz roštilj. A ono što je prednost, ukoliko ga spremate kod kuće, je to što sami možete odlučiti da li želite baš ljuto, manje ljuto…
Možete ga koristiti i uz neka druga jela uz koja vam se slaže, a za svega 10 minuta i uz pomoć jednog lonca, napravićete sopstveni BBQ sos s domaćim i proverenim sastojcima.
Spada u aromatičnije sosove, a krajnje je jednostavno da ga napravite.
Evo šta vam je sve potrebno za pripremu domaćeg sosa za roštilj:
Sastojci:
Kečap – kečap služi kao osnova za BBQ sos. Koristite bilo koju marku kečapa koju volite.
Belo sirće – belo sirće dodaje taj oštar ukus. Jabukovo sirće takođe možete da stavite, ali će promeniti ukus.
Smeđi šećer – koristite svetlo smeđi šećer. Tamno smeđi šećer dobra je opcija ako ga imate pri ruci.
Crni biber – sveži crni biber je najbolji, ali poslužiće i bilo koji mleveni crni biber.
Kajenski biber – on dodaje malo ljutine ovom sosu.
Senf, So, Vorčester sos, Luk u prahu
Kako napraviti domaći BBQ sos?
U posudi srednje veličine umutite sve sastojke. Zagrejte na umerenoj vatri dok smesa ne počne da se kuva, istovremeno često mešajte.
Kuvajte 6-8 minuta dok se ne zgusne, a zatim pomerite s vatre. Sos odmah upotrebite ili ulijte u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane i ostavite u frižideru do 3 dana.
Kako čuvati domaći BBQ sos?
Budući da domaći BBQ sos ne sadrži konzervanse, nije stabilan na policama u ostavi. Držite ga u zatvorenoj posudi (poput tegle s poklopcem) u frižideru do tri dana. Iako ovaj sos ne traje dugo, jednostavan je za pripremu, a možete ga pripremiti u bilo kojem trenutku, piše Kitchen fun with my three sons.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.