Mi vam savetujemo da napravite domaće kroasane sa džemom koji će biti ukusniji nego oni iz pekare, ako volite lisnato testo
SASTOJCI:
500 g brašna
četiri kašike maslaca
50 g šećera
dve kašičice soli
kašičica kvasca
350 ml mleka
JOŠ POTREBNO:
350 g maslaca
dve kašike brašna
veće jaje
džem po ukusu
PRIPREMA:
Pomešati brašno, so, šećer i kvasac. Dodati omekšali maslac i hladno mleko, pa zamesiti testo. Uviti u plastičnu foliju i staviti u frižider da odstoji pola sata. Potom ga rastanjiti oklagijom, staviti na pleh, te vratiti u frižider.
Maslac izmiksati sa dve kašike brašna, zamesiti, uviti u foliju, pa i njega staviti u frižider, da se opet stegne. Razvaljati oklagijom, staviti preko testa, pa preklopiti kao pismo i ponovo rastanjiti. Postupak ponoviti još sedam-osam puta, da se dobije testo u slojevima. Vratiti u frižider da odstoji još dva sata.
Lisnato testo zatim rastanjiti oklagijom na krug, iseći na osam trouglova, pa filovati džemom po izboru i uviti u kroasane. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje, pa ostaviti da odstoji još pola sata. Premazati umućenim jajetom i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu boju. Posuti po želji šećerom u prahu i poslužiti.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.