Vazdušasta, meka, nikako preslana, a nimalo neslana – naopaka gibanica.
Ima li dalje od samog naziva ovakvog jela?
No, ako vas ime nije ubedilo da je pripremite, onda recept koji će vam jedva oduzeti vreme, sigurno hoće. Vreme je za izvrstan doručak.
Sastojci za naopaku gibanicu:
1 pakovanje kora za gibanicu
100 g brašna
3 jajeta
so
250 g sitnog sira ili starog domaćeg
čaša gustog jogurta ili kiselog mleka
do 100 ml ulja
Priprema naopake gibanice:
Na samom početku uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Brašno i kašičicu soli pomešajte u jednoj činiji, pa dodajte prethodno pomešan sir, jogurt i/ili kiselo mleko. Sve izmešajte.
U zavisnosti od gustine možete dodavati još jogurta. Dodajte jaja i malo ulja.
Sve dobro sjedinite.
Sipajte u vatrostalnu posudu.
Kore takve kakve su u pakovanju bile ostavite na radnu površinu i isecite ih na parčiće širine oko 1,5 centimetara.
Dlanovima ih pogužvajte i počnite da ubacujete u smesu.
Slobodno rukom pomešajte nagužvane kore i fil.
Ubacite da se peče oko 35 minuta i pojačajte temperaturu na 220 stepeni, nakon 15 minuta.
Pripremite šest obrnutih šoljica za kafu i poređajte ih u tri reda po dve šoljice.
Nakon što je gibanica gotova, prevrnite je naopako i naslonite na šolje. Ovo možete i sa manje šoljica uraditi, ali je šest “sigurica”. Ovde je važna brzina.
Ostavite je tako da stoji oko 20-ak minuta i posle je možete vratiti u normalan položaj. Ovo je recept koji je zaslužan za to da pite ostanu vazdušaste i mekane.
Prijatno!
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.