Znate li šta je to superhrana?
Svi već znamo koliko je važna zdrava ishrana, a ona je bazirana na vrsti namirnica koje unosimo, broju kalorija i rasporedu obroka u danu.
Superhrana ima razne nutritivne benefite, poput visokog nivoa vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata, a lako se uklapa u svaku dijetu i recept i može da se konzumira redovno.
Kelj i borovnice su samo jedni od “članova” novonostalog termina superhrana, a navodimo ostatak magičnih jela i sastojaka koji su se našli na ovoj listi.
1. Sočivo
– Ova proteinska žitarica postiže veliku popularnost i pojavljuje se svuda – od čipsa do paste, navodi Ejmi Gorin, vlasnica prodavnice zdrave hrane.
Ona dodaje i da sočivo proizvodi dobar holesterol i energetski protein, kao i magnezijum, gvožđe i folnu kiselinu. Lako se kuva u supi i dobar je izbor za svaki obrok.
Razne vrste sočiva od crvenih, zelenih, do francuskih, različitog su ukusa i teksture, tako da mogu da se kombinuju tako da ne dosade u ishrani.
2. Goveđa jetra
Goveđa jetra je ultimativna superhrana i prirodni multivitamin jer sadrži esencijalne vitamine i minerale u biodostupnoj formi koja se lako apsorbuje.
– Može biti konzumirana u celovitoj formi ili “podeljena” u kapsule.
Sadrži sve važne vitamine – A, D, E, K, B12, folnu kiselinu, minerale poput gvožđa i bakra, koji pružaju telu alat potreban za prirodni detoks, podržavaju hormonski balans i funkciju štitne žlezde, ističe nutricionistkinja Mikaela Klaus.
Vitamin A je ključan za održavanje mladosti i antistres , a većina ljudi je u deficitu ovog vitamina.
3. Urme
Zdrav slatkiš, voće s ukusom karamele, pravi je izbor kada želimo da nas “mine želja”, a da nam se stanje šećera u organizmu ne poremeti.
Bogate su kalijumom i gvožđem, bez ikakvog veštačkog šećera.
Možemo ih konzumirati same, s puterom ili uz neki napitak, poput kafe.
4. Himalajski tartar od heljde
– Hrana je “superhrana” kada pored toga što je zdrava za naše telo i um, dobra je i po planetu – smatra Meri Purdi, nutricionistkinja.
Ova žitarica ne samo da je puna minerala, vlakana i polifenola koji štite imuni sistem, već može da raste u sredini sa siromašnim tlom, na niskim temperaturama i visokoj nadmorskoj visini.
5. Bulgur
Hrana od žitarica, napravljena od usitnjenih, prokuvanih zrna čvrste pšenice.
– Ova malo poznata žitarica, neverovatno dobrog ukusa, prepuna je svega, a najviše proteina i minerala.
Koristite je umesto kinoe i pirinča, poručuje Gorin.
6. Seme konoplje
Ova biljka je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet amino-kiselina.
Malo je poznato da se ona dodaje svuda, od energetskih čokoladica do smuti proteina, a pakovanje semena konoplje vas može energetski “sprovesti” kroz dan. Možete je koristiti na bilo koji način, kao dodatak salati, puter namazu i slično, navodi nutricionistkinja.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.