BEOGRAD – Naše telo prirodno proizvodi kolagen, ali kada pređemo 20. godinu života, njegova proizvodnja se usporava i u 60-im godinama imamo 50 odsto manje kolagena od količine koju smo imali kada nam je bilo 20.
Usporena proizvodnja kolagena je jedan od razloga zašto nam koža više nije mladolikog izgleda, zašto nas bole zglobovi i kosa se tanji. Kolagen je najzastupljeniji tip proteina u telu, pa tako čini čak 30 odsto ukupne količine proteina u telu. Nalazi se u celom telu, uključujući mišiće, kosti, kosu, kožu i nokte.
Postoji oko 40 različitih vrsti kolagena u telu, a kolagen tip 1 je najzastupljeniji i važan je deo naše kože, kostiju i mišića, stoji na stranicama „Harvard Helt”. Kolagen će našu kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko. Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu, a tako se i prevenira nastanak bora, celulita i strija. Dnevno korištenje kolagena će hidrirati kožu i povećati elastičnost i umanjiti štete koje su nastale radi izlaganja sunčevim zracima.
Za žene koje imaju više od 50 godina, jačanje proizvodnje kolagena često znači i odabir nekih novih namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima. Upravo one mogu pomoći da se poboljša proizvodnja kolagena i elastina, komponenti zbog kojih će koža izgledati mladoliko, ali će štititi i naše kosti i probavu, ali i zdravlje srca.
Nutricionistkinja Megan Vong, koja je specijalista za ishranu kod hroničnih bolesti, nudi savete koje to tri namirnice treba da jedu žene koje imaju 50 i više godina kako bi uživale u mladolikom izgledu kože i celokupnom zdravlju, prenosi Večernji.
Sardine
Nije običaj da jedemo kožu i kosti lososa i tune, a Vong naglašava da je to šteta jer su upravo oni najbogatiji izvor kolagena. Zato ističe sardine kao najbolju ribu, jer je jedemo celu, i upravo ćemo tako pojačati unos kolagena u organizam. Sardine su pune kalcija, vitamina D i omega 3 masnih kiselina, a svi ovi sastojci će uticati i na zdravlje kostiju, navodi Vong.
„Kako u menopauzi dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase, čak i do 20 odsto, važno je da se žene starije od 50 godina pobrinu ne samo za lep izgled kože već i za zdravlje kostiju”, dodaje.
Pasulj
I dok ne postoji kolagen biljnog porekla, jer dolazi iz životinjskih proizvoda, telo će ga samo proizvoditi i podstaći njegovu proizvodnju ako mu se ponude pravi proizvodi, navodi Vong.
„Pasulj” je odličan izvor dva sastojka koji podstiču izgradnju kolagena, a to su cink i prolin. Prolin će podržati stabilnost kolagena dok će cink usporiti njegovo propadanje.
Ječam
Sledeći put kad posegnete za rižom, razmislite o ječmu jer je zdraviji odabir. Ječam sadrži mineral koji će aktivirati enzime uključene u proizvodnju kolagena i koji su dokazano pomoć kod obnove elastičnosti kože, a i smanjene vidljivosti bora. Ječam je namirnica bogata topivim vlaknima koji će pomoći pri kontroli šećera u krvi i holesterola. Kreme i serumi jesu odlična pomoć, ali ishrana bogata namirnicama
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.