NALED: Do kućne proizvodnje struje četiri meseca rešavanja administrativnih procedura

SRBIJA – Prosečno vreme administrativnih procedura u Srbiji potrebnih za postavljanje solarnih panela i priključenje energetskih objekata na distributivnu mrežu je četiri meseca, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je navedeno u biltenu te alijanse, istraživanje među prozjumerima, odnosno kupcima-proizvođačima, pokazalo je da je tek nešto manje od desetine njih uspelo administrativne poslove da završi za kraće od mesec dana.

– Postupak priključenja energetskih objekata na distributivnu mrežu je samo jedan od izazova s kojim se suočavaju svi koji su se do sada upustili u proizvodnju električne energije putem solarnih panela – kazala je šef jedinice za imovinu i investicije u NALED-u Jasmina Radovanović.

Ona je naglasila da su anketirani, osim dugog perioda obrade zahteva, imali primedbe i na to da nemaju povratne informacije u kojoj fazi se nalazi njihov zahtev.

– Više od trećine imalo je primedbe i na visoke takse i naknade, suvišnu dokumentaciju, ali i nedovoljno jasne instrukcije za podnošenje zahteva – navela je Jasmina Radovanović i precizirala da su istraživanjem bili obuhvaćeni potencijalni prozjumeri i jedinice lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, NALED je pripremio 15 preporuka koje će biti predstavljene u prvoj polovini juna i dostavljene resornom ministarstvu i organizacijama kojima prozjumeri moraju da se obrate da bi počeli s proizvodnjom energije. NALED podseća da je pokrenuo izradu preporuka u okviru projekta “Podsticanje proizvodnje električne energije iz sopstvenih izvora i poboljšanje položaja kupaca-proizvođača” u okviru šireg projekta “Bolja energija”, koji sprovodi USAID.

Definisanju preporuka, kako se dodaje, doprineli su predstavnici institucija i organizacija poput EPS-a, EDS-a, Elektrotehničkog fakulteta, privatnog sektora, nezavisnih eksperata kao i predstavnika prozjumera. U saopštenju NALEDA ističe se i da položaj prozjumera i njihovu nameru da investiraju u obnovljive izvore energije dodatno otežavaju i problemi poput neusaglašenih fiskalnih propisa i posledično visokih računa za struju, nepostojanje povoljnih kredita za finansiranje ugradnje panela, kao i procedure koje podrazumevaju predaju papirne dokumentacije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: