Pisac, novinar, publicista Den Bjutner, godinama unazad proučava najstarije stanovnike Zemlje. On je na zahtev magazina „Nacionalna geografija“ krenuo u potragu za tajnom dugovečnosti. Poslednjih 20 godina proučavao navike ljudi koji žive 100 ili više godina i posebno namirnice koje jedu. Pa tako, na svom istraživačkom putu, u zabačenom kutku Nikoje u Kostariki (jednom od „Plavih zona“) pronašao je najzdraviji doručak na svetu.
„Pod krovovima od crvenih crepova desetak ljudi iz Nikoje budi se svako jutro u četiri. Lože drva u glinenim pećima, stavljaju kotlove sa začinjenim pasuljom i mese testo od kukuruznog brašna“, piše Bjutner za CNBC.
„Žena odvaja komad testa veličine golf loptice, stavlja ga na papir za pečenje i oblikuje savršeno okruglu pljeskavicu. Stavi je na vruću glinenu ploču, gde se testo napuhne, a onda ga sklopi u savršenu tortilju“, prepričao je.
„Na drugom kraju šporeta trojica mešaju pasulj s lukom, crvenom paprikom i domaćim začinskim biljem. Pasulj se polako kuva oko sat vremena, a zatim se pomeša s pirinčem„, dodao je Bjutner.
Što ovo jelo čini tako zdravim?
Kukuruzne tortilje izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata s glikemijskim indeksom nižim od celovitih žitarica. Crni pasulj sadrži aminokiseline koje se nalaze u borovnicama. Čiste creva, snižavaju krvni pritisak, regulišu insulin, te su puni folata, kalijuma i vitamina B grupe. Kombinacija pasulja i pirinča stvara proteine, što znači da jelo sadrži sve aminokiseline potrebne za dug život. Prema Bjutneru, ukupna cena ovog doručka je oko četiri evra (manje od 500 dinara) i može da posluži za više dana.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.