Najzad se širi Banatski dvor – Kapacitet jedinog podzemnog skladišta gasa u Srbiji biće povećan na 711 miliona m3

BANATSKI DVOR – Proširenje podzemnog skladišta Banatski dvor primaklo se korak ka realizaciji nakon decenije i po raznoraznih najava i sporazuma. Kako saznaje eKapija, skladište će sa sadašnjih 427 miliona biti prošireno na 711 miliona m3.
To je navedeno u rešenju o obimu i sadržaju studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat priširenja postojećeg podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, koje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine doneo na zahtev preduzeća Podzemno skladište gasa Banatski dvor doo Novi Sad.
Podsetimo, sporazumi i memorandumi o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor potpisivani su u tri navrata – najpre, 2015. u Moskvi je svoj potpis na sporazum sa Srbijom i Srbijagasom stavio sam predsednik UO Gazproma Aleksej Miler. Prema tom sporazumu, skladište je trebalo da bude prošireno na milijardu kubika. Nakon dve godine potpisan je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Memorandum o razumevanju, a potpisali su ga direktori Gazprom izvoza i Srbijagasa Elena Burmistrova i Dušan Bajatović.
Taj dokument predvideo je izradu tehničke i finansijske studije izvodljivosti za proširenje kapaciteta jedinog domaćeg podzemnog skladišta gasa, koje je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma.

Kako je tada navedeno, zavisno od rezultata studija, kapacitet podzemnog skladišta mogao bi da bude povećan sa 450 na 750 miliona kubnih metara.

Poslednji sporazum o istoj stvari parafiran je 2019. godine između prvih ljudi Gazproma i Srbijagasa. Iste godine najavljeno je i da je u planu gradnja skladišta u Itebeju, kapaciteta oko milijardu kubika, kao i još jednog kod Pančeva.

U martu ove godine Bajatović je izjavio da se planira i da se Banatski dvor proširi na susedno polje Čestereg.

– Čestereg i prošireni Banatski dvor mogli bi da čuvaju 1,5 milijardi kubika gasa. Ostaje u planu i gradnja Srpskog Itebeja, koji je na 30 kilometara od Banatskog dvora – kazao je direktor Srbijagasa za Politiku.
Koliko su Srbiji potrebni dodatni kapaciteti za skladištenje gasa govori i činjenica da je u jeku energetske krize sa Mađarskom prošle godine ugovoreno skladištenje 500 miliona m3 gasa u toj zemlji za potrebe Srbije, a razgovaralo se i o proširenju te saradnje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.