Najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani isključena struja

Nuklearna elektrana Zaporožje se oslanja na hitne dizel generatore radi bezbednosti, saopštila je IAEA

Nuklearna elektrana Zaporožje (ZNPP) u Energodaru ponovo je isključena iz spoljne elektroenergetske mreže i oslanja se na dizel generatore za hitno napajanje radi održavanja bezbednosti reaktora, izvestila je u sredu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

„Poslednji incident u ZNPP-u naglašava sve nesigurniju i izazovniju situaciju nuklearne bezbednosti u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koja se dogodila samo nekoliko dana nakon što je više puta granatirana“, rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

ZNPP je izgubila struju u 15:30 po lokalnom vremenu, saopštio je tim IAEA na licu mesta. Trenutno, osam od 20 generatora za hitne slučajeve obezbeđuje rezervnu struju za sigurnosnu opremu. Svih šest reaktora je bezbedno i stabilno, dodao je nuklearni nadzornik UN. Četiri su već u režimu „hladno gašenje“, dok će dve koje su bile u „toplom gašenju“ da bi Energodar obezbedile parno grejanje biti pripremljene za hlađenje.

Ruske trupe kontrolišu fabriku od 28. februara. U junu su ukrajinske snage počele da izvode napade bespilotnim letelicama i artiljerijom na objekat, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Kijev je negirao optužbe i tvrdio da je Rusija bombardovala fabriku u operacijama pod „lažnom zastavom“ kako bi Ukrajina izgledala loše.

Napadi su prestali nakon što je IAEA ostavila tim posmatrača na licu mesta, ali su nastavljeni prošlog vikenda kada je preko 30 projektila pogodilo objekat. Moskva je zahtevala od IAEA da uradi svoj posao i imenuje krivca, koga su ruski zvaničnici identifikovali kao ukrajinsku artiljeriju postavljenu u Margancu, preko reke Dnjepar.

„Nemamo načina da utvrdimo“ ko je izvršio napade, rekao je u ponedeljak novinarima Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao odgovor na ruske zahteve. IAEA izveštava o granatiranju, ali nijednom nije imenovala počinioca. Ukrajinska vojska je ranije priznala da je gađala oblast u kojoj se nalazi fabrika.

Grosi je bio u Turskoj na sastanku sa generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim. Ruski šef za atomsku energiju je ranije rekao da je ukrajinsko granatiranje ZNPP stvorilo uslove za „nuklearnu katastrofu“. Grosi je rekao da se tokom sastanka još jednom zalagao za stvaranje „zone zaštite od nuklearne bezbednosti i bezbednosti“ oko elektrane, što je ideja koju je Moskva više puta odbacivala kao nepokrenutu, jer se ukrajinske snage neće pridržavati toga.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: