Najveći rast: Ponovo skočila cena nafte

Cene barela porasle su i prethodne nedelje, već sedme zaredom i ostvarile najduži trend rasta još od početka 2022. godine.

Međunarodna agencija za energetiku upozorila je na sve napetiju ponudu.

Na londonskom tržištu barel Brenta poskupeo je prošle nedelje za 0,5 odsto, na 86,81 dolar, a za toliko je porasla i cena barela na američkom tržištu, iznosi 83,19 dolara.

Cena Brenta na najvećem je nivou od januara, a američkog WTI-ja od početka godine. Poslednji put cena nafte rasla je sedam nedelja uzastopno u periodu od januara do februara 2022., uoči ruta u Ukajini.

Rast cena nafte pogurala je procena IEA objavljena u petak da je u junu globalna potražnja za naftom dosegnula rekordnih 103 miliona barela dnevno, a novi rekordni nivo mogla bi dostići u avgustu.

OPEK je u svojoj mesečnoj prognozi ponovio svoje procene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 miliona barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2,44 miliona barela dnevno u 2023. godini.

Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih meseci znatno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, zajedno poznati kao OPEK+, ponudu počeli ograničavati krajem 2022. kako bi ojačali tržište, a u junu su ograničenja produžili do 2024.

Ako se održe trenutni ciljevi OPEK+, zalihe nafte mogle bi u trećem tromesečju pasti za 2,2 miliona barela dnevno i za 1,2 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu i potencijalno podstaknuti još jedno povećanje cena, predvidela je IEA u petak.

I izgledi za laganim prizemljenjem američke privrede, kao i spekulacije da se Fed približava završetku ciklusa podizanja kamatih stopa, podržali su dobo raspoloženje trgovaca naftom.

„Smanjenje ponude i poboljšani privredni izgledi stvorili su optimizam među investitorima u naftu“, ističe analitičar OANDA-e Craig Erlam.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.