Najvažnija poljoprivredna inovacija u EU u 21. veku – Agrošumarstvo

Agrošumarstvo, koje su poznavali i praktikovali naši preci, nedavno je od strane Ujedinjenih nacija prepoznato kao najvažnija poljoprivredna inovacija u EU u 21. veku.

Agrošumarski sistemi podrazumevaju spoj poljoprivrede i šumarstva, to jest planiran i namenski uzgoj višegodišnjih biljaka poput drveća i grmlja na poljoprivrednim površinama. Ovi sistemi već zauzimaju preko milijardu hektara zemljišta na globalnom nivou.

Agrošumartsvo je sistem u kojem se šume kombinuju sa ratarskim kulturama i zemljištem koje se koristi za ispašu stoke. Dakle, drveće i usevi mogu da rastu na istom komadu zemlje ili se, ako je o stočarstvu reč, na istim površinama stoka pušta na ispašu i uzgaja šumsko rastinje.

U Poljskoj je, kako piše Euronews, ovaj trend već primetan, i polako se širi među poljoprivrednicima u toj zemlji.

– Radi se o ograničavanju ili suprotstavljanju klimatskim promenama i izgradnji otpornosti poljoprivrede na klimatske promene – rekao je stručnjak za agrošumarstvo Marcin Vojcik.

– Reč je o apsorpciji gasova staklene bašte, o zaštiti vode. Sadnjom drveća smanjujemo uticaj vetra, štitimo zemljište od prekomerne sunčeve svetlosti, gradimo biodiverzitet. Ove vodene resurse štitimo tako da voda bolje prodire u zemljište.

Veruje se da će žrtvovanje poljoprivrednog prostora za povećanje plantaža drveća smanjiti proizvodnju na farmama. Ali stručnjaci i pojedini farmeri kažu da ne mora biti tako. Poljoprivrednik Andrzej Majerski kombinuje stočarstvo sa voćnjakom.

– Pre svega, krave imaju bolje uslove za život, tokom tople i letnje sezone imaju senku – rekao je on.

– U voćnjaku trava bolje uspeva, a krave su ekološke kosačice za voćnjak. Ne moramo da kosimo, nema trave posle košenja, a obezbeđuju i đubrivo. Tako da sve funkcioniše zajedno, da krave proizvode đubrivo, da se hrane u voćnjaku, jabuka ima bolje uslove, a mi imamo dodatne prihode.

Predstavnici Državnih šuma Poljske takođe podržavaju inicijativu za agrošumarstvo, nudeći pomoć onima koji su zainteresovani da učestvuju u šemi podrške.

– Ponudom stabala onima koji će krenuti ka agrošumarstvu, želimo da promovišemo autohtono drveće – rekao je službenik za štampu Državnih šuma Rafal Zubkovicz.

Agrošumarski sistemi mogu dati vrlo značajan doprinos klimatskom prilagođavanju za održivu poljoprivredu. Između ostalog, to dovodi do manjeg isparavanja, a zadržana voda mogla bi biti dostupna biljkama za rast i veće prinose.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: