Ovo jelo spremaju samo čisti kreativci. Rižoto ne voli da se striktno pridržavate recepta. Jednostavno, pustite mašti na volju i kuvajte. Tada ćete dobiti najlepši obrok na svetu.
Rižoto je jelo mediteranskog porekla nastalo u Španiji, međutim koristi se i u kineskoj, srpskoj i makedonskoj kuhinji.
Glavni sastojak je pirinač(riža) po kojem je dobio ime. Pored pirinča, rižoto čini beli i crni luk, dodaci povrća i naravno meso.
Izabrali smo tri najbolja recepta za izuzetno kremast i bogat ukus rižota.
1. Rižoto s vrganjima i pršutom
Potrebno je: 200 grama vrganja, 4 lista pršute, 1 šolja (200ml) belog pirinča, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 struk peršuna, voda, maslinovo ulje, malo maslaca, so, biber, majčina dušica, čubar.
Priprema: Na maslacu izdinstajte beli i crni luk pa dodajte vrganje. Zatim kada vrganji omekšaju dodajte i pršut iseckan na kocke, a zatim i pirinač koji ste predhodno oprali. Dodajte začine: peršun, čubar, majčinu dušicu, so, biber, malo maslinovog ulja.. Nakon toga nalijte vode toliko da smesa ogrezne i pustite da se sve krčka. Povremeno promešajte rižoto dok pirinač u potpunosti ne upije svu vodu. Nakon par minuta jelo skinite sa ringle i poslužite.
2. Šareni rižoto
Potrebno je: 1 šoljica (200 ml) belog pirinča, 200 g graška, 200 g šargarepe, 200 g kukuruza šećerca, 1 luk, 2 čena belog luka, 3 šolje pilećeg bujona (posna varijanta je vrela voda), 1 struk peršuna, malo maslaca (posna varijanta je ulje)
Priprema: Na malo maslaca izdinstajte luk i šargarepu pa dodajte ostalo povrće i opran pirinač. Dodajte začine i peršun a ona nalijte i pileći bujon ili vrelu vodu. Ostavite rižoto da se krčka 20 minuta na laganoj vatri. Kada pirinač upije svu vodu, sklonite ga s ringle. Ovaj pririnač možete i da zapečete u rerni, tj. kada nalijete vodu sve preručite u vatrostalnu činiju i stavite u rernu.
Šareni rižoto može biti odlična dekoraciju na stolu, ali može da posluži i kao prilog jelu ili kao samostalno jelo. Uživajte!
3. Posni rižoto sa blitvom
Potrebno je: 150 g blitve, ulje, so, biber, pirinač, crni luk.
Priprema: Na maslinovom ulju propržiti blitvu dok ne svene pa onda dodati i crni luk i dodati pirinač da pokupi masnoću. Zatim mu dodati beli luk, pa još malo dinstati uz neprestano mešanje. Kada osećate da pirinač zagoreva dodati vrelu vodu, so i biber i pustite neka se sve krčka dok se pirinač lepo skuva. Pazite da vam jelo ne prigori, pa ga svakih par minuta promešajte.
Uz ovakav rižoto idealno ide reš pečena pastrmka ili oslić. Uživajte!
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.