Najgora hrana za štitnu žlezdu – šta su goitrogeni?

Svi znaju koliko je važno pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Praktično, koju god tegobu da imate – od smanjenja ili povećanja telesne težine, nestrpljivosti, problema sa spavanjem, logično pitanje je da li ste proveravali hormone štitne žlezde.

Naime, ona proizvodi hormone koji su povezani sa mnogim različitim aktivnostima u vašem telu, uključujući oslobađanje hormona koji kontrolišu metabolizam – proces u kojem se hrana koju unosimo u telo pretvara u energiju.

Ako patite od bolesti štitne žlezde, to je zbog toga što ona proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitne žlezde, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hašimotov tireoiditis, a svi oni mogu biti izazvani različitim stvarima, kao što je nedostatak joda ili čak genetika.

Dijetetičarka Moli Hembri, za “Eat This”, napominje da je najčešće stanje štitne žlezde neaktivna žlezda ili hipotireoza, čiji je primarni uzrok nenamerno povećanje telesne težine.

Iako mnogi misle da su problemi sa štitnom žlezdom povezani s trudnoćom ili nasleđem, hrana je takođe ono što ima velik uticaj na stanje štitne žlezde. Ako imate dijagnostikovan problem sa štitnom žlezdom, najgora hrana je ona koja sadrži goitrogene.

Naime, takva hrana ometa sintezu hormona štitne žlezde, što znači da se situacija zbog unosa ove hrane može pogoršati. U radu objavljenom u stručnom časopisu “British Medical Journal”, istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana igra važnu ulogu kada se usredsredite na probleme sa štitnom žlezdom. Konzumiranje prekomerne količine hrane u jednom smeru uz isključivanje druge vrste može uticati na rad ove žlezde. Na primer, previše masti i premalo joda.

Prema rečima Moli Hembri, goitrogeni uključuju nekuvano povrće iz porodice kupusnjača poput brokolija, karfiola i kupusa, kao i soju i proso. Međutim, da biste se rešili nekih potencijalnih negativnih efekata povrća, možete jednostavno da ga zagrejete.

“Zagrevanje povrća iz porodice kupusnjača eliminiše njegovu goitrogenu aktivnost”, kaže Moli Hembri, i dodaje: “A ako jedete nekuvano povrće kupusnjača i soju u umerenim količinama, čini se da to ne predstavlja pretnju zdravlju štitne žlezde. Međutim, većina dijetetičara savetuje potpuno izbacivanje prosa iz ishrane.”

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.