Najbolje salate i pića uz roštilj

Roštilj je neizostavan deo svakog okupljanja na otvorenom, ali pravi ugođaj ne bi bio potpun bez osvežavajućih salata i pića koja upotpunjuju ukus mesa. Evo nekoliko savršenih kombinacija koje će oduševiti svakog gosta.

1. Šopska salata

Klasična šopska salata sa paradajzom, krastavcem, paprikom, lukom i sirom je idealna uz sve vrste mesa. Lagana je, osvežavajuća i ne preuzima dominaciju nad ukusom roštilja.

2. Kremasta krompir salata

Krompir salata sa pavlakom ili jogurtom i dodatkom mladog luka sjajno ide uz kobasice, ćevape i rebarca. Može se poslužiti i hladna, što je čini praktičnom za letnje dane.

3. Kupus salata

Jednostavna, ali neizostavna – kupus salata sa sirćetom, uljem i malo šargarepe savršeno osvežava uz masnije komade mesa poput pljeskavica.

4. Grčka salata

Masline, feta sir i maslinovo ulje uz krastavac i paradajz daju bogat i mediteranski ukus. Odlična je uz piletinu sa roštilja ili ribu.

5. Cvekla salata

Cvekla sa belim lukom i sirćetom donosi zemljani, osvežavajući ton i odličan je dodatak uz svinjetinu ili ćevape.

Najbolja pića uz roštilj

Pivo – klasik koji nikad ne greši. Svetlo pivo ide uz piletinu i ćevape, dok tamno bolje ide uz jača mesa.
Vino – crveno vino uz crveno meso, belo uz piletinu ili ribu. Rosé je odličan univerzalni izbor.
Domaća limunada ili ledeni čaj – idealni su za one koji ne piju alkohol, osvežavaju i balansiraju jačinu mesa.
Rakiја kao aperitiv – za pravi balkanski šmek, ali u umerenim količinama.

Uz pravi izbor salata i pića, svaki roštilj postaje gastronomski doživljaj. Birajte sveže, sezonske sastojke i ne zaboravite – najbolji ukus dolazi u dobrom društvu.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: