Najbliži rođak Tiranosaurus Reks-a: Kokoška?

Verovali ili ne, kokoška ima pretka koji je dominirao planetom pre mnogo miliona godina. Kokoške su, zaista, blisko povezane sa T-Reksom.

Još 2003. godine otkriven je jedinstveni fosil T-Reks-a sa netaknutim mekim tkivom – što je naučnicima omogućilo da izdvoje dovoljno DNK za istraživanje. Ovaj fosil star 68 miliona godina upoređen je sa DNK 21 moderne životinjske vrste…i rezultat? Proteini pronađeni u DNK T-Reksa bili su najsličniji onima iz kokoški. Ovo je pomoglo naučnicima da obezbede više dokaza da potvrde da je kokoška trenutno najbliži živi rođak T-Reksa.

 

Foto: pixabay

Čak i pre nego što su otkrili dokaze iz fosila, neki naučnici su primetili da kokoške i T-Reks imaju slične karakteristike. I kokoške i T-Reks hodaju na dve noge, imaju ljuskava stopala sa oštrim kandžama i obe imaju zakrivljeni vrat sa velikom glavom. Bilo je dokaza da su neki od ovih dinosaurusa čak imali perje koje je prekrivalo njihova tela i pluća poput ptica. Međutim, decenijama pre ovih zapažanja i otkrića, verovalo se da su dinosaurusi reptili: hladnokrvni i sporo pokretni.

Sada je ovim neospornim dokazom potvrđeno da su kokoške potomci dinosaurusa. Ovaj evolucioni dokaz unapređuje teoriju da su ptice evoluirale od dinosaurusa – i da su tehnički danas živi dinosaurusi! Što više učimo o dinosaurusima, imamo više dokaza o odnosu između ptica i ovih neverovatnih stvorenja.

 

Foto: pixabay

Na zemlji postoji preko 20 milijardi pilića – što je više od bilo koje druge vrste ptica. Pre više od 8.000 godina, kokoške su pripitomljene u južnoj Kini zbog mesa i jaja. Sada su one od najrasprostranjenijih domaćih poljoprivrednih životinja – i jedna od najprofitabilnijih.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: