Najbistrije jezero na svetu ima crnu vodu, iako je providna kao staklo (VIDEO)

Ovaj raj za ronjenje izgleda potpuno nadrealno kad gledate s površine vode nadole

Smešteno usred spokojnih pejzaža ostrva Bangaji u Indoneziji, jezero Paisu Pok se pojavljuje kao svetlucavi dragulj prirodnog čuda. S kristalnom vodom koja odražava eteričnu nijansu plave, ovaj skriveni dragulj osvaja posetioce svojom očaravajućom lepotom.

Okruženo bujnim zelenilom i visokim liticama, jezero odiše osećajem spokoja, pozivajući putnike da se urone u njegov netaknuti zagrljaj. Dostupno, ali udaljeno, jezero Paisu Pok nudi osamljeno utočište za one koji traže predah od vreve modernog života. Dok se vest o njegovoj privlačnosti koja oduzima dah širi društvenim mrežama, nekada tajni raj sada mami avanturiste iz daljine da otkriju njegove predivne čari.

 

Ovo jezero izgleda kao da ima crnu vodu, iako je bistra kao staklo. Ime je jedinstveno, ima svoje značenje. Prema jeziku zajednice koja živi tamo, Paisu Pok znači „crna voda“. me je dobilo zato što kada se posmatra iz daljine, ova vodena oblast je crna. Čini se da je crna boja koju vide lokalni ljudi odraz boje trave i raznih biljaka na dnu jezera.

Ove različite biljke proizvode tamnozelenu boju, koja se vidi kao crna. Iako je sama voda veoma bistra. Svežina i bistrina vode u jezeru Paisu Pok ima zanimljivu priču. Nekada je voda u ovom kraju bila slana jer geografski je prilično blizu mora. Međutim, drugi prirodni procesi čine da voda u ovoj oblasti postaje sveža.

 

Možete iznajmiti mali čamac, kanu ili dasku za veslanje za istraživanje jezera, ili možete plivati i roniti u njemu. Voda je ujutru hladna, ali do podneva se osećala savršeno i bio je to odličan beg od vrućine i vlage Sulavesija.

Unutrašnjost jezera je lepa skoro kao i spolja, sa palim trupcima i stenama koje mu daju ličnost, a boja vode kao da se menja sa osvetljenjem. Izuzetno je bistra, skoro kao staklo, i obično se vidi sve do dna, iako je voda na nekim mestima zapravo duboka više od 10 metara!

Postoji samo nekoliko drugih ovakvih mesta u Indoneziji, kao što je plavo jezero Labuan Cermin u Kalimantanu ili manje jezero Danau Kaco na Sumatri.

Pročitajte još:

slon napao

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.