Najavljena treća faza obnovne manastira Mala Remeta

IRIG – Pokrajinska vlada za treću fazu radova na sanaciji konaka manastira Mala Remeta na Fruškoj gori izdvojila je 23,6 miliona dinara.

Radovi će obuhvatiti sanaciju fasade i oluka konaka i kapele, kao i uređenje prilaza sa izgradnjom potpornog zida manastira. Pomenuta sredstva će biti usmerena ka Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, s obzirom na to da se radi o nepokretnom kulturnom dobru pod zaštitom drzave.

Iako kao Opština nismo zaduzeni za ove radove niti za finansiranje, zahvaljujem se Pokrajinskoj vladi i predsedniku Igoru Miroviću koji su odobrili sredstva da se nastavi obnova manastira Mala Remeta. Svaka pravoslavna svetinja, pa i na našoj teritoriji, je jednako vazna. Osim toga, verski turizam nam je veoma značajan, a manastir Mala Remeta je sve posećeniji, ne samo u pogledu verskog turizma. Otvaranjem nekoliko ugostiteljskih objekata i vinarije, sve više turista boravi u ovom kraju, a mi kao lokalna samouprava smo radili na unapređenju puteva i infrastrukture uopšte, kako bismo imali što više posetilaca, rekao je Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig.

Pokrajinska vlada je u prvoj fazi finansirala delimičnu obnovu konaka manastira Mala Remeta, a radovi su podrazumevali sanaciju kapilarne vlage presecanjem zidova, sa manjom adaptacijom prostora u prizemlju, rušenje pregradnih zidova i zamenu stolarije. U drugoj fazi izvođeni su radovi na uređenju enterijera, izradi podova, zameni elektroinstalacija, kao i konzervatorsko-restauratorski radovi.

Prvi pisani trag o manastiru Mala Remeta pojavljuje se u dokumentu iz 1546. godine, a u istorijskim izvorima kao mogući osnivač pominje se „sremski kralj“ Dragutin Nemanjić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: