Najava proslave dana Narodnog pozorišta “Sterija”

VRŠAC – Na konferenciji za novinare održanoj u Narodnom pozorištu „Sterija“ najavljeno je centalno obeležavanje Dana vršačkog Pozorišta, koje praznik svog osnivanja slavi 10. februara u znak sećanja na prvu premijeru novoosnovanog teatra izvedenu 1945.

Na dan 78. godišnjice postojanja, izvedena je premijera višejezične predstave „Atmosfera“ u režiji Gavrila Pintea, nastalu u koprodukciji pozorišta iz Vršca, Segedina i Temišvara, međutim ove godine vršačko Pozorište svetkovinu nastavlja tokom celog marta.

Razlog tome je jedan od najvećih projekata kojim je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Narodno pozorište „Sterija“ značajno unapredilo uslove rada u domenu tehnoloških kapaciteta, obezbedivši najsavremeniju opremu za svetlo i ton.

Centralno obeležavanje dana Narodnog pozorišta „Sterija“ zakazano je za subotu 4. mart kada će vršački ansambl izvesti premijeru predstave „Don Žuan“ Ž.B.P. Molijera u adaptaciji i režiji Andreja Cvetanovskog koji je na konferenciji za medije izrazio veliko zadovoljstvo procesom rada koji je u završnici i saradnjom sa Narodnim pozorištem „Sterija“.

V.d. direktora Narodnog pozorišta „Sterija“ Snežana Udicki najavila je predstavu koja će sasvim sigurno nadvisiti očekivanja pozorišne publike u Vršcu i van njega u svim domenima, naglasivši tom prilikom da su ambicije u ovom trenutku usmerene ka tome da sa ovom predstavom naše pozorište stane u red najboljih u zemlji ali i šire.

Na scenu Narodnog pozorišta „Sterija“ ovaj komad dolazi kroz tumačenje makedonskog reditelja Andreja Cvetanovskog, u čijem opusu preovladava klasična svetska dramaturgija, kao i dela makedonskih autora, uz rediteljsku estetiku koja je vizuelna i sa intencijom da napravi novo čitanje klasične priče.

U ovom tumačenju kultnog dela reditelj se kretao linijom ljudske strane Don Žuana tragajući za poreklom njegove prirode. Na sceni tako prisustvujemo dekonstrukciji mita velikog zavodnika, razloge za njegovo nepoštovanje svega što drugi ljudi imaju pronalazeći u odnosu sa ocem. Upravo taj odnos stvara sliku o mladiću koji nosi sav taj prkos prema društvu u celini.

„Kroz amalgam slika i avantura i u kontrastu sa njegovim vernim slugom Zganarelom i sve ono što se nalazi u glavi glavnog lika dobijamo jednu tragikomediju lika i dela Don Žuana“, ističe Cvetanovski koga su u rediteljskoj ideji pratili i Sergej Svetozarev scenograf, Dimitar Andonovski kompozitor i dizajner tona i Sofija Lučić kostimografkinja.

Uloga Don Žuana poverena je mladom glumcu Milošu Đuroviću, dok će gostujući glumac Miloš Lazić, dobitnik Sterijine nagrade za glumu, biti u ulozi Don Žuanovog sluge Zganarela. Don Žuanovu ženu Elviru tumačiće vršačka glumica Jovana Božić, a seljanke iz reda beskonačnog niza zavedenih i prevarenih žena, Maturinu i Šarlotu, igraće Vanja Radošević i Marija Pantin/Jovana Andrejević-Grujić. Predrag Grujić biće u ulogama seljaka Pjeroa i Elvirinog brata Don Karlosa, dok će Srđan Radivojević biti u ulozi Don Žuanovog oca Don Luja. Uloge Don Alonsa, drugog Elvirinog brata i trgovca Dimanša tumačiće Ivan Đorđević.

Uvertira pre premijere „Don Žuana“ biće i konferansa u znaku Dana pozorišta, kao i projekcija filma Aleksandra Avrameskua „I bi svetlost“ o procesu rada na instalaciji pomenute najsavremenije opreme za svetlo i ton.

Centralna svetkovina u čast 78 godina Narodnog pozorišta „Sterija“ zakazana je za 04. mart sa početkom u 20 časova. Nakon premijere će istaknutim članovima pozorišnog kolektiva biti dodeljene godišnje nagrade.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: