Na Zlatnim nitima nastupila sva udruženja žena iz opštine Pećinci

PEĆINCI – Poslednjeg vikenda u martu, u Vrnjačkoj Banji je održan Sajam narodnog stvaralaštva, prela, posela i starih zanata „Zlatne niti“, u organizaciji istoimenog udruženja, koji je okupio više od 2000 učesnika iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja.

Na ovoj svojevrsnoj smotri, koja već 21. godinu čuva od zaborava narodno stvaralaštvo i kulturnu baštinu, predstavila su se udruženja žena iz pećinačke opštine, kao i Turistička organizacija opštine Pećinci, a direktorka TO Ljubica Bošković rekla je da su ove godine svih 11 udruženja žena sa teritorije naše opštine bila u prilici da učestvuju na Zlatnim nitima pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

Foto: Opština Pećinci

“Sva naša udruženja su na najbolji način predstavila svoje ručne radove, kozmetiku, kao i slatke i slane poslastice karakteristične za ovaj naš donji deo Srema. Veoma su se istakle i u narodnim nošnjama, ne samo u izradi, nego su bile i veoma zapažene i tokom defilea koji se tradicionalno organizuje kroz park tog dana kada je manifestacija” – rekla je Bošković, i dodala su domaćini poslednjeg dana za sve učesnike organizovali izlet do crkve Svetog Save u obližnjem selu Gračac i do manastira Žiča.

Domaćini manifestacije uručili su povelju „Za neizmernu podršku Zlatnim nitima za očuvanje tradicije od zaborava“ predsedniku Opštine Vrnjačka Banja Bobanu Đuroviću, direktoru TO Vrnjačka Banja Ivanu Trifunoviću i direktorki TO Pećinci, Ljubici Bošković, koja je tom prilikom predstavila učesnicima i posetiocima manifestacije prirodnu i kulturno-istorijsku baštinu naše opštine.

Foto: Opština Pećinci

“S obzirom da je Vrnjačka banja jedna od najposećenijih banja i turističkih mesta u Srbiji, zaista je dobra prilika za promociju, kako rada naših udruženja, tako i naše turističke ponude. Takođe, na svakom štandu naših udruženja nalazili su se i flajeri Turističke organizacije opštine Pećinci i svih naših lokaliteta” – kazala je Bošković.

Ona je dodala da veliki broj udruženja u našoj opštini samo potvrđuje već poznatu izreku o vrednim Sremicama, jer od 15 naselja u pećinačkoj opštini, aktivno je 11 udruženja koja okupljaju veliki broj članica – Kolevka Srema i Sremica iz Pećinaca, Sunčev cvet iz Donjeg Tovarnika, Ogarčanke, Majka Angelina iz Kuponova, Lepota Ašanje, Veselice iz Deča, Karlovčićanke i Čarobnice, Šimanovčanke i Popinčanke.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.