Na Zlatiboru predstavljen projekat konkurentne poljoprivrede

ZLATIBOR – Poljoprivrednicima je danas na Zlatiboru predstavljen projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, model finansiranja poznat kao 50:40:10, koji ima novine u raspodeli sredstava korisnicima.

“Mi smo operativno već tri godine na projektu konkurentne poljoprivrede, danas smo se okupili ovde na Zlatiboru kako bismo našim poljoprivrednicima, korisnicima prvog javnog poziva pružili jednu vrstu obuke i treninga koji se dominantno tiču toga da unapređujemo njihove tržišne kapacitete”, istakla je Andrijana Ivanović, ispred projekta konkurentna privreda Srbije.

Dodala je da i nakon dodele sredstava ostaju u kontaktu sa korisnicima kako bi pratili jačanje njihovih gazdinstava i prodajnih prilika.

Prva dva poziva bila su usmerena na primarne poljoprivredne proizvođače.

“Prvi poziv je bio za voće, cveće, povrće i grođže, drugi za prerađivače mesa, mleka, za pčelarstvo i akvaklulturu i to su uglavnom primarni proizvođači, a investicije su bile od 20.000 do 50.000 evra i oni su dominantno obnavljali svoju mehanizaciju, uzimali opremu koja im je važna da bi mogli da unaprede svoja gazdinstva”, objasnila je Ivanovićeva.

Proizvođači su za mogućnost ovakvog načina finansiranja čuli uglavnom od lokalnih samouprava.

Poljoprivrednici treba da imaju svega 10 odsto sopstvenih sredstava kako bi kroz projekat konkurentne poljoprivrede Srbije mogli da obezbede novu mehanizaciju ili izgrade neki objekat.

“Mi smo za ovaj projekat čuli preko lokalne samouprave i odlučili da učestvujemo jer je efikasno u smislu da olakšava taj deo novca koji pokriva deo Svetske banke i kredit od države i na taj način nam je mnogo lakše da kupimo priključak ili mašinu ili bilo šta drugo, a ne da keširamo sav novac pa da čekamo kasnije povraćaj”, objasnio je Zoran Planojević iz Arilja, korisnik sredstava iz ovog projekta.

On je rekao da mu je cilj ulaganje u mehanizaciju jer srpska sela nisu dovoljno razvijena u tom pogledu.

“Bavimo se uzgojem maline na nekih hektar u okviru porodičnog gazdinstva, a nabavili smo novi voćarski traktor od 50 konjskih snaga”, rekao je Planojević.

I Ivan Savić iz užičkog sela Trnava koristio je sredstva iz projekta konkurentna poljoprivreda 50:40:10 za kupovinu novog traktora.

“Iskoristili smo mogućnost koju je dala država jer je to način da se na laklši način dođe do nove mehanizacije”, rekao je Savić, čije se domaćinstvo uglavnom bavi voćarstvom i stočarstvom.

Model finansiranja 50:40:10 omogućio je da veliki broj primarnih poljoprivrednih proizvođača za pomoć projekta konkurentne poljoprivrede modernizuje opremu, mehanizaciju , napreduje i dalje se razvija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.