logo transparend vojvodina uzivo

Na teritoriji srednjeg Banata 126 aktivnih slučajeva virusa Korona

ZRENJANIN – Zavod za javno zdravlje Zrenjanin je saopštio je da je u periodu od 27. decembra do 3. januara na području srednjeg Banata registrovano 126 novih slučajeva virusa Korona, a od početka epidemije 42.017 slučajeva.

Na teritoriji grada Zrenjanina aktivno je 135 slučajeva zaraze, pri čemu je u opštinama Nova Crnja, Novi Bečej i Sečanj potvrđeno osam, a u opštini Žitište pet aktivnih slučajeva.

“ Do sada je u Srednjobanatskom okrugu dato ukupno 195.459 doza vakcine protiv virusa korona. Sa dve doze je vakcinisano 71.618 žitelja okruga, treću dozu je primila 47.651 osoba, a četvrtu njih 3.426.Zavod za javno zdravlje Zrenjanin navodi i da mu je distribuirano 500 doza Spikevax bivalentne vakcine protiv virusa korona. Ovu vakcinu mogu primiti osobe uzrasta od 12 godina i stariji, a koje su ranije vakcinisane protiv Covid-19, odnosno koje su primile primarnu seriju vakcine (dve doze) ili koje su dodatno primile jednu ili više buster doza vakcine protiv korone. Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv korone, ili najmanje tri meseca od preležane infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.” – navode iz zrenjaninskog Doma zdravlja.

Takođe, napominju da bivalentna vakcina kao buster doza se naročito preporučuje osobama starijim od 50 godina, osobama sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, onima koji boluju od hroničnih bolesti, korisnicima i zaposlenima u domovima za stara lica i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, kao i to da se vakcinacija sprovodi u svim domovima zdravlja i ambulantama.

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.