Na Sajmu zavičaja kulturna baština našeg naroda uz pesmu i igru, ULAZ BESPLATAN (FOTO)

NOVI SAD – Peti Sajam zavičaja, manifestacija koja ima za cilj promociju kulturne baštine Srba na svim prostorima koja su im ognjišta, okupila je danas veliki broj udruženja, a posećenost govori o tome koliko je zajedništvo danas bitnije nego ikada ranije. 

Okupljeni iz svih krajeva zemlje- od krajnjeg severa pa do krajnjeg juga, od Rumunije do BiH, od Hrvatske do Republike Srpske, izložili su danas svoje domaće radinosti, prošetali narodne nošnje i pevali pesme.

Foto; nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Iz jednog novosadskog udruženja istakli su na svom štandu i narodnu nošnju i objasnili običaje svog kraja za prvi ulazak mlade, odnosno “neviste”, u kuću.

Foto; nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Nevista ulazi u kuću i prvi dan ništa ne priča. Nakon prve bračne noći ona vodi glavnu reč u kući. Ali, prvi dan ne sme da govori. Malo je surovo to. Ali, ja sam oženjen po običajima, međutim moja supruga i ja sve odluke donosimo zajedno- rekao je za naš portal jedan od predstavnika udruženja i dodao da su samo devojke iz bogatih kuća imale najukrašenije pojaseve.

Foto; nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predstavnice udruženja iz Vukovara predstavile su domaće kolače, ručno rađene, kao i radinosti koje njihovo udruženje pravi.

Ulaz u Master halu Novosadskog sajma je slobodan.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.