Na Sajmu privrede u Tirani 22 firme iz Srbije

SRBIJA – Srpske kompanije nastupaju na Nacionalnom štandu koji je organizovala Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije u Tirani na 27. Međunarodnom sajmu privrede. Na štandu će se prezentovati 22 srpske firme iz metalske i elektro industrije, prehrambene, hemijske, farmaceutske i industrije tekstila i nameštaja.

Na sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom „Jedan Balkan jači Balkan“, ove godine učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije.

Direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije Dejan Vukotić kaže da sajam u Tirani ove godine pokazuje veliku inicijativu povezivanja Balkana, koja je u skladu sa inicijativom “Otvoreni Balkan”, a sve sa ciljem povećanja razmene, jačanja BDP-a i privrede zemalja u regionu.

Ističe da je Agencija na raspolaganju srpskim izvoznicima da što lakše izađu na tržišta u regionu, a pre svega onih zemalja koje su deo inicijative “Otvoreni Balkan”.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović navodi da su među kompanijama iz Albanije sa kojima razgovaraju naše firme veliki poslovni sistemi, kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa, koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija, kao i trgovinski lanci, poput Špara, Konada i ostalih.

Radovanović kaže da su perspektivni sektori za saradnju Srbije i Albanije poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna, i industrija nameštaja.

Prema evidenciji PKS, više od 1.000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a o uspešnoj saradnji dve privrede govori podatak da smo tokom 2020, uprkos pandemiji koronavirusa, za 10 odsto uvećali izvoz na albansko tržište.

Jedna od srpskih kompanija koja se predstavlja na sajmu je “Deveti septembar” iz Čačka koja se bavi preradom higijenskog papira, a njen predstavnik Dragiša Ristić kaže da očekuju da na ovom sajmu ostvare kontakte i prošire se na neka nova tržišta.

Na sajmu se predstavlja i kompanija iz Preševa “Alpi Group” koja se bavi građevinarstvom, a predstavnik firme Fejzula Aguši kaže da su prvi put na ovom sajmu.

Dodaje da je sajam prilika da predstave svoj inovativni proizvod – električne livene radijatore, koji su, kako kaže, ekološki zdravi i manje troše.

“Mi poslovne partnere tražimo u celoj Evropi i naš je cilj da nađemo neke poslovne partnere i u Tirani, jer naši proizvodi odgovaraju klimi u Albaniji. Inače, imamo poslovne partnere u Nemačkoj, Engleskoj, Belgiji, Srbiji…”, rekao je Aguši.

Tagovi:

Pročitajte još: