Na Produktnoj berzi povećan promet žitarica, nastavljen pad cena

pšenica
Prethodnu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležili su porast prometa i pad cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda, pa je promet za čak 661,07 odsto bio veći u odnosu na nedelju dana ranije a finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 64,3 miliona dinara, navodi se u izveštaju novosadske Produktne berze.

Tržište kukuruza je početkom nedelje bilo izuzetno mirno uz smanjenu tražnju, a tek sredinom nedelje se trgovalo ovom poljoprivrednom kulturom, cena je bila niska kao i ranije i iznosila je od 18 do 18,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Na tržištu pšenice zabeležena je slaba aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje, što se tumači kao posledica produženje važenja sporazuma o Crnomorskom koridoru za dodatna dva meseca.

Najviše se tražila pšenica sa slabijim proteinom, ponuda je bila slaba, što je dodatno uticalo da cena nastavlja da pada, pa se pšenicom trgovalo u cenovnom rasponu od 20 do 20,70 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Za razliku od nedelju dana ranije, kada se sojom nije trgovalo, u nedelji između 22. i 26. maja zabeleženo je zaključenje berzanskih ugovora za manje količine sojinog zrna.

Soja je prodavana po ceni od 50 dinara za kilogram bez PDV-a, dok se suncokretovom sačmom sa proteinom 33 odsto trgovalo u malim količinama po ceni od 38 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: