logo transparend vojvodina uzivo

Na ovom mestu u kuhinji nikad ne treba držati ulje, a gotovo svi grešimo

Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokretovog, maslinovog ili kokosovog do ulja avokada… Iako su odlični izvori zdravih masnoća i antioksidansa, način skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja. Zašto onda često pravimo osnovne greške u njihovom skladištenju?

Mnogi od nas misle da je najbolje mesto za skladištenje ulja u blizini šporeta i ploče za kuvanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo da izgubi na kvalitetu. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne sme da prelazi 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za maslinovo ulje.

Uticaj svetlosti na kvalitet ulja

Hladno ceđena ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osetljiva na svetlost. Ona može pokvariti ulje, što znači gubitak ukusa i hranjivih svojstava. Stoga je preporučljivo da ga čuvate u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primetili da ih čuvaju u posebnim sanducima koji ih štite od svetlosti.

Osim na svetlost i toplinu, ulje je osetljivo i na vazduh. Vazduh može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt sa vazduhom.

Još saveta za čuvanje ulja u kuhinji…

Takođe je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može im produžiti rok trajanja. Osim toga, sačuvaćete hranjive materije. Iako je praktično da ih ostavite pored šporeta ili u providnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju kvaliteta.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.