Na obuci u Pančevu 42 buduća vatrogasca, dobijaju posao odmah po završetku kursa

PANČEVO – U pančevačkom vatrogasno-spasilačkom bataljonu obuka vatrogasaca sprovodi se više od 30 godina. Ovde dolaze polaznici iz cele Srbije, a Pančevo je pored Beograda jedini takav centar u zemlji.

Trenutno su na obuci 42 buduća vatrogasca, koje odmah po završetku kursa čeka posao u gradovima gde su konkurisali.

Obuka za četrdeset dvoje polaznika u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu u Pančevu počela je u novembru i trajaće do marta. Za Zorana Mojsilovića iz Novog Pazara postati deo vatrogasne porodice zači ostvarenje davnašnje želje.

„Obuka je sastavljena iz dva dela. Prvi je praktični, drugi je teorijske prirode. Tokom prvog dela obuke upoznavali smo se sa osnovnim alatima i vatrogasnom opremom. Sada smo na teorijskom delu i slušamo šest različitih teorijskih ispita. Predao sam dokumenta za Vatrogasno-spasilačku jedinicu Novi Pazar i nakon što završim obuku 22. marta čeka me radno mesto u toj jedinici“, kaže za RTV Mojsilović.

Konkurs za ovu grupu polaznika bio je još krajem 2022. godine. Interesovanje je veliko, prolazi se stroga selekcija, a među onima koji su je uspešno prošli jeste i Željko Lukić iz Novog Sada.

„Imamo simulacije koje su po pravim događajima i situacijama sa kojima ćemo se suočavati, da nas pripreme najbolje što mogu za sve što može da nam se desi. Uzbudljiv posao donosi nove izazove, nova prijateljstva, sama vatrogasna smena je kao porodica,“ kaže za RTV Željko Lukić iz Novog Sada.

Teorijska obuka traje osam nedelja, praktična sedam, zatim polaznici odlaze na stručnu praksu u gradove gde su konkurisali. Nakon toga vraćaju se u Pančevo i polažu završni ispit. MUP bar jednom godišnje raspisuje konkurs za pripadnike vatrogasno spasilačkih jedinica.

„Konkursom su definisani uslovi koje kandidati moraju da ispunjavaju, počev od starosne granice, školske spreme, bezbednosnih provera. Moraju posedovati vozačku dozvolu B kategorije i nakon tih papiroloških uslova oni prolaze trodnevnu selekciju psihofizičku i lekarske preglede, gde se pravi rang-lista kandidata i najbolji sa tih rang-lista dolaze na obuku koja se sprovodi u našoj jedinici“, kaže Boro Majkić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona.

Konkurs za sledeću grupu od 300 polaznika bio je raspisan krajem prošle godine, selekcija je pri kraju i nakon završetka sadašnje obuke očekuje se da novi kandidati dođu u Pančevo i Beograd na petnaestonedeljno usavršavanje za posao vatrogasca spasioca.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.