logo transparend vojvodina uzivo

Na obežavanju „Dana Dužijance“ gradonačelniku Stevanu Bakiću svečano predat hleb od novog žita

SUBOTICA – U Subotici je sinoć održana centralna proslava „Dana Dužijance 2022“ u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionaonalne manjine i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“. Na svečanosti je gradonačleniku Stevanu Bakiću simbolično uručen hleb od novog žita.

Centralnom manifestacijom na glavnom gradskom trgu bunjevačka nacionalna zajednica sinoć je obeležila jedan od četiri svoja nacionalna praznika „Dan Dužijance“. Domaćici manifestacije, predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzani Kujundžić Ostojić, simbol Dužijance, hleb od novog žita, uručili su bandašica Dunja Babić i bandaš Branislav Crnjaković. Međutim, dr Suzana Kujundžić Ostojić je u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Bunjevce, hleb od novog žita predala gradonačelniku Stevanu Bakiću.

“Kod nas u Bunjevačkom nacionalnom savetu običaj je da se predsedniku Nacionalnog saveta uruči hleb ali ja ga dajem vama iz poštovanja, ljubavi, kao vraćanja duga za ono što ste za nas uradili”, rekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Gradonačelnik Stevan Bakić zahvalio se  na predaji hleba, što je, kako je istakao, za njega i za grad Suboticu velika čast. On je, tom prilikom, poželeo da naredne godine subotičke njive budu još berićetnije i da sve bude srećno i veselo.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras sa vama, na obeležavanju jednog od četiri nacionalna praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“. Doselivši se iz Like, Dalmatinske Zagore i Dalmacije, u najvećem broju 1687. godine, Bunjevci su na ove prostore sa sobom doneli ovaj stari običaj, ali i svoj jezik – bunjevačku ikavicu, latinično pismo i, za ono doba, u priličnoj meri i pismenost. Tom običaju, svom poreklu, jeziku i kulturi odani su i danas. To samo pokazuje karakter Bunjevaca i njihovu čvrstu volju koja vekovima ne posustaje u očuvanju onoga što ih definiše i onoga što im je najvažnije“, podsetio je Bakić.

Foto: Subotica

„Naglasiću i večeras da mi je drago što što ćemo imati dovoljno hleba i pšenice i što naša zemlja i u ovim za ceo svet veoma teškim i izazovnim vremenima ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka, pod vođstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Iskoristio bih i ovu priliku da izrazim zahvalnost predsedniku Vučiću na velikoj podršci u realizaciji projekata značajnih za grad Suboticu, kao i na njegovoj svakodnevnoj posvećenosti poboljšanju uslova života svih građana Srbije. Na punoj podršci zahvaljujem se, takođe, i Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi”, podvukao je Bakić.

Prisutnima se na ovoj svečanosti obratio i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost dr Zoran Milošević.

„I ova Dužijanca simboliše zapravo ono najvrednije u nama, simbol kruva jeste naše zajedništvo, da smo vredni, posvećeni uzvišenim ciljevima. Ovo je velika prilika da pokažemo koliko smo tolerantni na različite identitete, da slavimo rad, kulturu,  to je vrednost koja pripada svima“, rekao je Milošević, čestitajući Bunjevcima nacionalni praznik.

Foto: Subotica

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.