Na listi najboljih kotleta na svetu, našlo se omiljeno jelo srpskih gurmana

SRBIJA – Svima nam je poznato kako se pravi čuvena Karađorđeva šnicla, ali da li ste znali da se upravo ona našla na listi top 10 najboljih kotleta na svetu?

O značaju Karađorđeve šnicle pisao je popularni sajt za hranu i piće “Taste Atlas”, koji je i objavio top listu najboljih kotleta na svetu. Na fotografiji ispod možete pogledati koja se još jela nalaze na listi:

Foto: PrtSc/Taste Atlas

U svim restoranima širom naše države na jelovniku se može naći ovo tradicionalno jelo punjeno kačkavaljem i šunkom! Međutim, da li znate kako je nastala čuvena Karađorđeva šnicla?

Kažu da su neka od najboljih jela nastala improvizacijom, jedan od tih primera je upravo i čuvena Karađorđeva šnicla.

Profesor kulinarstva i dvostruki svetski šampion u kuvanju, Milovan Mića Stojanović je prvi put napravio ovo jelo davne 1956. godine. Kuvar je radio u restoranu „Golf“,  a upravo u tom restoranu počinje i ova zanimljiva priča.

Naime, jednog dana je u restoran ušetala gospođa, redovna mušterija restorana, koja je želela da ruča svoje omiljeno jelo – čuveni Kijevski kotlet. Kada je kuvar shvatio da nema sve potrebne sastojke za ovo jelo (pileća prsa i puter), morao je da improvizuje. Kako gospođa ne bi bila razočarana, a ujedno kako ne bi pokvario i svoj ugled, kuvar Mića je šniclu premazao kajmakom, koju je potom urolao kao palačinku i ispohovao. Međutim, nije bio u potpunosti zadovoljan ni izgledom ni ukusom. Za dodatnu sočnost, prelio ju je tartar sosom i ukrasio u obliku Karađorđeve zvezde.

Gospođa se oduševila jelom i upitala kuvar kako se zove to jelo? Na šta je on odgovorio – šnicla Karađorđe. Pomenuta gospođa je inače bila Tamara Broz, snaja Josipa Broza.

Inače, tek desetak godine kasnije, kuvar Mića je po prvi put predstavio Karađorđevu šniclu na takmičenju kuvara inovatora. Poznato je i da je kuvar dosta putovao, kako bi promovisao njegov specijalitet!

Iako danas postoji više varijacija ovog jela, osnovni recept se ipak čini najukusnijim! Preporuka je da se umesto sira koristi zreli kajmak,a što se tiče mesa i svinjetina i junetina dolaze u obzir.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.