logo transparend vojvodina uzivo

Na Klisi prebrojano 47 gnezda belih roda

NOVI SAD – U okviru 8. Međunarodnog popisa belih roda učesnici su u napuštenom objektu na Klisi u Novom Sadu prebrojali 47 gnezda, i kako navode, u svakom aktivnom gnezdu u proseku ima tri do četiri mladunca.

Kako je objavljeno na zvaničnom Instagram nalogu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), očekuju da popišu svako gnezdo ovih ptica u zemlji i ponovo pozivaju sve zainteresovane da učestvuju u popisu. Ukoliko građani u svojoj okolini imaju gnezdo belih roda, potrebno je da informacije o tome na čemu su rode napravile gnezdo, sa tačnom lokacijom sa koordinatama i brojem mladunaca pošalju na mejl rode@pticesrbije.rs ili kontaktiraju DZPPS na 021/3044925. DZPPS sprovodi ovaj popis, sa ciljem proširivanja znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama, kao i broju njihovih mladunaca.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine. Ove godine se organizuje po osmi put na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja.

Organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife partner u Nemačkoj, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodiće popis na teritoriji Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste. Popis je planiran da se odvija u dva kruga, prvi u periodu od 22. aprila do 31. maja i drugi krug od 10. juna do 15. jula.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.