Na Horgošu zaplenjena Zelenokrila Ara

papagaj
SUBOTICA/HORGOŠ – Večeras oko 20 časova, carinici na graničnom prelazu Horgoš zaplenili su jednog od najvećih papagaja na svetu – Zelenokrilu Aru, saznaje ekskluzivno naš portal.

Sa rasponom krila čak do jedan metar, ova prelepa i retka ptica može da živi i 80 godina, a zbog gubitka prirodnog staništa i naglog smanjenja broja jedinki nalazi se na listama zaštite propisanim međunarodnom konvencijom CITES.

Odmah je reagovalo i Ministarstvo zaštite životne sredine i po oduzimanju, uputilo pticu u najbliže  prihvatilište za zaštićene vrste životinja u okviru Zoološkog vrta Palić.

Zelenokrila ara (Ara chloroptera) u prirodi je sve ređa, a živi u Srednjoj Americi na istoku Paname i severozapadu Kolumbije, i Južnoj Americi istočno od Anda u zonama brežuljaka obraslim tropskim šumama.

Žive u parovima ili porodičnim grupama, ređe u malim jatima. U ishrani koriste zrelo i nezrelo voće, orahe, semenje, povrće, delove vegetacije. Imaju veoma snažan kljun, kojim mogu da polome veoma tvrde orahe. Svaki dan lete i na glinene bedeme, gde se hrane mineralima zemljišta koji neutrališu toksine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: