Na Gradskom groblju produžena dogradnja kolumbarijuma

NOVI SAD – Prva faza dogradnje kolumbarijuma na Gradskom groblju, trajaće 85 dana, umesto prvobitno dogovorenih dva meseca.

Razlog za to su vremenski uslovi, koji su, kako je u izmeni ugovora objašnjeno, onemogućili radove i pristup gradilištu. Iako je to već drugi put da je rok za završetak gradnje produžen, vrednost investicije ostaje ista – 20,9 miliona dinara s PDV-om. Prethodnim aneksom ugovora rok za završetak radova pomeren je za 18 dana, a odabranim izvođačima tada su pristup gradilištu onemogućili loši vremenski uslovi i osnovna delatnost JKP „Lisje”, koji su doveli do zastoja u radovima.

Dogradnja kolumbarijuma poverena je firmi „Peštan doo” iz Draževca, s kojom je rukovodstvo JKP “Lisje” zaključilo ugovor 30. maja, s tim da su radovi počeli sredinom jula.

To je inače najveće ulaganje javno-komunalnog preduzeća u ovoj godini, za koje je novac obezbeđen iz gradske kase, a svojevremeno je objašnjeno da je proširenje kapaciteta neophodno, kako bi se obezbedio dodatni prostor za pohranjivanje urni. Iz predmera radova, koji je sastavni deo tenederske dokumentacije, može se primetiti da će objekat biti dograđen za oko 120 kvadrata u osnovi, a osim toga, biće izgrađene i staze i platoi površine oko 289 metara kvadratnih.

Do sada je u kolumbarijumu na Gradskom groblju izgrađeno 930 kaseta, a dogradnjom će biti obezbeđeno još 420, s tim da je u kasetu moguće smestiti četiri urne s posmrtnim ostacima pokojnika.

Kako je na internet stranici JKP „Lisje” navedeno, u poslednjih pet godina broj kremacija je u porastu i godišnje ih se u proseku obavi oko 600. Po projektno-tehničkoj dokumentaciji do završetka gradnje kolumbarijuma ostalo je da se urade 32 sakralne lože, a radovi će biti realizovani u fazama.

Osim u kolumbarijumu urne se pohranjuju u rozarijum, grob, grobnicu, uređenu parcelu i u Vrtu sećanja, u kom se rasipa pepeo pokojnika.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.