Na EXPO u Dubaiju predstavljene mogućnosti za održive investicije Srbije

DUBAI – U okviru Paviljona Srbije na Svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai danas je održan investicioni forum pod nazivom “Održive investicije – korak ka podsticanju ekonomskog rasta i ostvarivanju napretka u periodu posle pandemije”, koji su organizovali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Vlada Srbije i Razvojna agencija Srbije (RAS).

Kako je saopšteno iz RAS-a, forum je okupio učesnike iz privatnog i javnog sektora, državne zvaničnike, međunarodne eksperte, kao i veliki broj kompanija iz Srbije i drugih evropskih i azijskih zemalja, kako bi podstakao razmenu znanja, iskustava i najboljih primera iz prakse, i promovisao mogućnosti za povećanje održivih investicija u Srbiji.

Forum je otvoren diskusijom o izazovima dostizanja Ciljeva održivog razvoja (COR) Agende 2030 Ujedinjenih nacija, koji predstavljaju globalni strateški okvir za smanjenje siromaštva, podsticanje ekonomskog rasta i stvaranje jednakih uslova za život i rad svakog pojedinca, uz očuvanje prirodnih resursa na planeti.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Fransin Pikap, istakla je da su pandemija COVID-19 i posledična socio-ekonomska kriza prouzrokovali veliki raskorak između potrebnih i dostupnih sredstava za ostvarivanje COR, što je posebno vidljivo u zemljama u razvoju.

Ona je napomenula da su zato potrebna veća ulaganja finansijskih institucija i investitora iz privatnog sektora, kao i usklađivanje njihovog poslovanja sa globalnim standardima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja.

“U partnerstvu sa Vladom Srbije, UNDP podržava unapređenje ukupne investicione klime u Srbiji sa ciljem da privučemo i zadržimo strane investicije koje doprinose održivom socio-ekonomskom razvoju zemlje. Verujem da će ovaj forum dovesti do novih partnerstava koja će unaprediti nivo održivih investicija u srpsku privredu”, podvukla je Pikap.

Specijalna savetnica predsednice Vlade Srbije za Agendu 2030, Slavica Ðukić Dejanović, navela je da je prema Izveštaju o napretku u dostizanju COR iz 2021. godine Srbija ostvarila blagi napredak i da se nalazi na solidnom 34. mestu.

“Potpuno je jasno da su za ostvarivanje Agende 2030 potrebna zajednička ulaganja javnog i privatnog sektora”, navela je Ðukić Dejanović.

Dodala je da Srbija svojim strateškim položajem, zalaganjem za stabilnost i gradnjom čvrstih veza sa svim ključnim ekonomskim partnerima, kao i povoljnim poslovnim ambijentom i investicionom klimom ima sve preduslove za podsticanje kompanija da ulažu u poslovanje koji će imati pozitivan uticaj ne samo na ekonomiju i lokalnu zajednicu, nego na održivi razvoj društva u celini.

Na forumu se predstavio veliki broj kompanija koje već posluju u Srbiji u skladu sa principima održivosti.

O svojim iskustvima i o uticaju investicija na lokalnu zajednicu govorili su predstavnici proizvođača iz oblasti obnovljive energije i efikasnog upravljanja vodama, kao što su Vetroelektrane Balkana, BGS Alfa, Metito i drugi.

Učesnici Foruma upoznali su se i sa projektima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Beograda u oblasti razvoja urbane infrastrukture, kao i sa inovativnim rešenjima srpskih naučnika za poboljšanje kvaliteta vazduha u urbanim sredinama i za održivu proizvodnju hrane, uz smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, čiju su realizaciju podržali UNDP i Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

U okviru foruma održana je i peta, a ujedno i poslednja u nizu investicionih konferencija Srbije, koju su organizovali Razvojna agencija Srbije i celokupan Srbija Expo tim.

Predstavnici Ministarstava rudarstva i energetike predstavili su investitorima i publici sektor energetike sa fokusom na obnovljive izvore energije i pravni okvir i mogućnosti kada je reč o projektima u ovoj oblasti.

Nemanja Jevtović, savetnik za investicije u RAS, istakao je da je za 2020. godinu ukupna bruto potrošnja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji premašila prosek bruto potrošnje Evropske Unije, ali i da kao zemlja ulažemo napore u dalje unapređenje i povećanje naših kapaciteta kada je reč o vidovima proizvodnje energije.

“Prosek bruto potrošnje energije iz obnovljivih izvora u Evropskoj Uniji u 2020. godini iznosi 22,1 odsto, dok u Srbiji je to 26,3 odsto. To predstavlja signal i motivaciju da ulažemo još više u projekte koji će omogućiti proizvodnju energije na alternativan i održiv način”, rekao je Jevtović.

Konferencija je predstavila neke od uspešnih projekata, poput vetroparkova, i mogućnosti za ulaganja u solarnu energiju, vetroparkove, biogas i geotermalne projekte, kao i potencijalne investicije u odlaganje otpada i deponije.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: