Na Divčibarima posađeno drveće u okviru projekta Zelena Srbija

BEOGRAD – Sadnice belog i crnog bora posađene su danas duž ski staze Crni vrh na Divčibarima, u cilju da se podigne nivo svesti o značaju ekoloških pitanja i da se razviju nove društvene prakse koje bi doprinele održivim oblicima ponašanja u društvu.

Akciju sadnje drveća realizovao je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u okviru projekta “Zelena Srbija”.

Predrag Ivanović iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izrazio je zadovoljstvo što se sadnja realizovala u saradnji sa projektom “BIOS ART- Ekologija kao kulturna politika”.

“Borovi kao jedna od najrasprostranjenijih vrsta zimzelenog drveća u našoj zemlji su veličanstvena biljna vrsta koja može da preživi u izuzetno teškim uslovima, unutar gotovo svake kategorije zemlje i u temperaturnom opsegu od -50 do +50 stepeni celzijusa”, naveo je Ivanović.

Kako je saopštio Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Maglian kampus sa Divčibara priključio se projektu i nosilac je dela aktivnosti posvećenih temi digitalnog nomadizma i digitalne mobilnosti koja doprinosi razvoju nove kulture sa novim sistemom vrednosti i oblicima ophođenja prema prirodi.

u saradnji sa kompanijom Color Media Communications,

Iz Maglian kampusa Marijana Jovanović rekla je da kampus smešten u šumi i da ga posećuju timovi iz IT industrije koji sprovode svoje aktivnosti u prirodnom okruženju.

“U šumi u kojoj je smešten kampus nalaze se platforme okružene sa paprati u kojima pojedinci i timovi mogu da rade, a čitav objekat podignut je u skladu sa principima biofilije koji imaju za ishod da se osoba koja boravi u zatvorenom prostoru oseća vrlo slično kao da vreme provodi u prirodi”, kazala je Jovanović.

Iz JP “Agrorazvoj – valjevske doline” Ðorđe Čolić rekao je da je obilaskom terena oko skijališta na Divčibarima, u saradnji sa šumarskom inspekcijom, utvrđeno da postoji izvestan broj stabala crnog bora koji je pod uticajem potkornjaka stoga će biti preduzete sve neophodne mere za uklanjanje takvih stabala i sadnju novih sadnica.

“Sva naša pažnja biće usmerena na zaštiti i oživljavanju biodiverziteta Divčibara, želimo da ukažemo široj zajednici koliko je važno očuvati životnu sredinu i ovom sadnjom poručimo da nam je svako stablo bitno” istakao je Čolić.

U okviru projekta “Zelena Srbija“, koji se već treću godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u 10 gradova i opština Srbije na godišnjem nivou.

Akciju sadnje drveća Direktorat je realizovao u saradnji sa kompanijom Color Media Communications.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: