logo transparend vojvodina uzivo

Na Bogojavljanje u Starim Banovcima jubilarno 10. plivanje za Časni krst

STARA PAZOVA – Tradicionalno plivanje za Časni krst na praznik Bogojavljenje, 19. januara, održava se svake godine širom Srbije. Veliki hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba po 10. put biće održan i u Podunavlju.

Svečanom činu plivanja prethodiće liturgija u hramu Svetog oca Nikolaja u Starim Banovcima sa početkom u 9.30 časova, a u ostalim podunavskim hramovima u 9 časova. Okupljanje povorke predviđeno je za 11 časova ispred hrama u Starim Banovcima gde će se formirati svečana litija koja će plivače ispratiti do plaže Venecija.

I ove godine plivaće 33 plivača, 3 žene i 30 muškaraca, a pliva se 33 metara.

Svečanosti na Bogojavljenje prisustvovaće i vladika sremski Vasilije sa sveštenstvom.

Organizatori su Opština Stara Pazova, Hram Sv. Oca Nikolaja u Starim Banovcima, Hram Sv. Oca Nikolaja u Belegišu, Hram Sv. Oca Nikolaja u Surduku, Hram Sv. Vasilija Ostroškog u Novim Banovcima, Mesna zajednica Stari Banovci i Mesna zajednica Novi Banovci, Turistička organizacija Opštine Stara Pazova.

Učešće u ovom događaju predstavlja poseban doživljaj za sve koji se odluče zaroniti u hladne vode kako bi uhvatili Časni krst i time simbolično obeležili svoju veru i hrabrost. U svim crkvama na ovaj dan se osvećuje voda, koju vernici nose svojim kućama. Veruje se da je ta voda lekovita. Na ovaj dan vernici se pozdravljaju rečima: „Bog se javi“ ili „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.