MZ Alibunar tradicionalno uređuje prilaz Vodici u Doli: 25. maja je Spasovdanska Litija

ALIBUNAR – Savet Mesne zajednice Alibunar organizovao je, sada već tradicionalnu, akciju košenja trave, uklanjanja smeća, sređivanja, kao i čišćenje prilaza Vodici u Doli.

Tamo će se 25. maja (četvrtak) održati Litija i biće obeležen praznik Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, od strane sveštenika Srpske i Rumunske Pravoslavne Crkve, kada će biti osveštena voda, a meštani će vodu točiti i poneti svojim domovima po dobro poznatim običajima uz molitvu “Sveti Spase – spasi duše naše!”.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili, kako je u narodu uobičajeno Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu i spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova, odnosno Svete Trojice.

Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak.

Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem Hristos je pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: „Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen“.

Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha utešitelja, i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri – odatle naziv Spasovdan.

Ovom prilikom Savet Mesne zajednice moli sve meštane koji će i ovoga puta doći u velikom broju automobilima da svoja prevozna sredstva ne parkiraju na sam put, kako bi Litija i meštani nesmtano mogla da dodju do Vodice.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: