logo transparend vojvodina uzivo

Muzej na dnu Egejskog mora

Turski grad Enos nudi neobičnu atrakciju – muzej koje se nalazi na dnu Egejskog mora.

Dva kilometra od obale, na dubini od 18 metara, iskusni ronioci mogu da posete podvodnu „galeriju“ sa replikama originalnih predmeta pronađenih u ovoj regiji, poput krilate statue, skulpture lava i reprodukcije drevnih zidova grada. To je takođe zaštićeno područje biodiverziteta.

Inicijativa je deo projekta Evropske unije pod nazivom „Treasure“ (odnosno „Blago“) u koju su uključene i Bugarska, Moldavija i Rumunija, a čiji je cilj da istakne kulturna blaga Crnog i Egejskog mora.

– Projekat se bavi zaštitom nasleđa, stvaranjem veštačkog grebena i razvojem ronilačkog turizma u Enosu – objašnjava za Euronews Remzi Irmak, koordinator projekta „Treasure“ u tom gradu.

– Za pravljenje podvodnog muzeja koristili smo nasleđe Enosa, jer je ovo istorijsko mesto za koje niko u svetu ne zna – ističe Irmak.

Originalni istorijski artefakti se brižljivo čuvaju u Arheološkom muzeju u Jedrenu, na oko dva i po sata vožnje od Enosa.

Jedrene je bilo prestonica Otomanske imperije od 1369. do 1453. godine, pre nego što je tu ulogu preuzeo Konstantinopolj.

Lokalni istoričar i turistički vodič Šafak Jiksel ističe da je najzanimljiviji eksponat podvodne kolekcije statua boginje Nike.

– Statua Nike je obično oko 20-25 centimetara visine, ali da bi je ronioci bolje videli i kako bi ih više impresionirala, napravljena je u većim dimenzijama i spuštena na dno – objasnio je Jiksel.

Enos i drugi partneri projekta „Blago“ usredsređeni su na kulturno nasleđe i morske aktivnosti. Bugarska nudi časove ronjenja studentima, Moldavija otvara turistički centar i pravi digitalni atlas sa najzanimljivijim podvodnim mestima, a Rumunija doprinosi 3D hologramom sa video snimkom blaga pronađenim na morskom dnu.

U Enosu se nude i časovi klavira, violine i tradicionalnih turskih instrumenata, kao i vožnje kanua i ronjenja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.