Možda najlepša zgrada u Vojvodini? (VIDEO)

SUBOTICA – Gradska kuća u centru je simbol svih gradova u Vojvodini. Funkcionalnost i modernost, kao i sinteza različitih grana umetnosti: arhitekture, vajarstva i primenjene umetnosti su verovatno najveća vrednost ovog objekta, ali ono što posetioce ostavlja bez daha je svakako njena bogata ornamentika i detalji od čuvene Žolnai keramike.

Koja je to (možda) najlepša zgrada u Vojvodini, gde se nalazi kaljeva peć koja nije korišćena i od čega je napravljen crep, pogledajte u videu našeg portala:

 

Sagrađena je u periodu između 1908. i 1912. godine. Visoka je 76m i zauzima površinu od 5.838m². Projektovali su je Marcel Komor (Marcell Komor) i Deže Jakab (Dezső Jakab), poznati budimpeštanski arhitekti.

Centralni deo Gradske kuće uvek je rezervisan za kulturne manifestacije koje se održavaju tokom cele godine. Vidikovac ove velelepne građevine, do kog vas vodi 260 stepenika, pruža pogled na savršenu panoramu grada. Nezaobilazna je prilikom svake posete Subotici, pa vam preporučujemo da se detaljno upoznate sa njenom istorijom i ponudom.

Dekorativnost secesije, ovde je obogaćena romantičarskom notom mađarskog folklora, kroz šare stilizovanih cvetova, cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa. Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima. Ona se koristi za zasedanja Skupštine, koncerte, venčanja i važne skupove.

Danas, kao i u prošlosti, u Gradskoj kući se nalazi Gradska uprava, Istorijski arhiv, butici i banke.

Ekipa Vojvodina uživo savetuje Vam da posetite Gradsku kuću u Subotici i Grad Suboticu, gde ćete sigurno uživati u lepotama predivne arhitekture i koloritu fasada.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: