Delikates od 3.000 EUR

Morski krastavac je 80-tih godina prošlog veka zbog ugroženosti proglašen zaštićenom vrstom. Nakon zabrane, započet je proces eksperimentalnog izlovljavanja u komercijalne svrhe, zbog čega je ova vrsta postajala sve ugroženija. Ovaj za mnoge “delikates” košta čak i do 3.000 EUR po kilogramu, što objašnjava dosta toga.

Morski krastavci žive na muljevitom morskom dnu gde imaju vrlo značajnu ulogu u morskom ekosistemu. Najviše ih ima u azijsko-pacifičkoj regiji, a na dubinama većim od 8.500 m čine gotovo 90% ukupnog broja živog sveta.

U mnogim zemljama postoji mišljenje da sadrže izrazito lekovita svojstva pa ih zbog toga koriste i u medicini i u ishrani. U Kini su morski krastavci specijalitet, ali i tradicionalni lek za mnoge bolesti. Na zapadu su oni deo mnogih kozmetičkih proizvoda, a koriste se i kao mamci u ribolovu.

Morski krastavci su hit na svetskom tržištu, zbog velike potražnje njihove cene su izuzetno visoke, za kilogram određenih vrsta krastavaca treba izdvojiti čak 3.000 USD. Ove morske životinje su toliko vredne i tražene da ljudi rizikuju svoje živote roneći u velikim dubinama kako bi ih ulovili, a policija često javlja o krivolovcima koje je uhvatila na delu. Njima prete velike novčane i zatvorske kazne.

Iako ne izgledaju nimalo privlačno, morski krastavci su prilično posebne životinje, a još posebniji delikates. Najcenjeniji su u Aziji, gde ih jedu samo imućniji članovi društva. Uglavnom se služe u prestižnijim i skupljim restoranima, ali se mogu naći i na pijacama.

Potražnja za morskim krastavcima eksplodirala je poslednjim decenijama, a otkako su postali ugrožena vrsta u više zemalja, njihova cena je znatno porasla. U današnje vreme oni se pakuju u kese osušeni, i poklanjaju se u posebnim prilikama. Što su lepši i neobičniji, to su skuplji i poželjniji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: