logo transparend vojvodina uzivo

Monografijom obeležen vek lovstva u Platičevu

RUMA -U Platičevu obelezen je jedan značajan i zanimljiv jubilej. Lovačko društvo „Jedinstvo“ obelezilo je 100 godina organizovanog lovstva u tom selu izdavanjem monografije.
Foto: Opština Ruma

Monografiju „100 godina lovstva u Platičevu“ četiri godine su pripremali lovci ovog društva Milija Veresija i Predrag Živanović. Da bi ovo izdanje verodostojno opisalo čitav vek lovačke aktivnosti u selu, autori su prikupljali materijal iz Arhiva Vojvodine, Lovačkog saveza Vojvodine, lovačkih revija, ali iz razgovora sa starijim lovcima. Zato ova monografija nije samo puka priča o lovstvu, tu su pored činjenica prikazane i razne ugode, nezgode i anegdote iz lovačkog zivota Platičeva.

„Svrha svake knjige je da nas nečemu nauči. Posmatranje lovačkog društva trenutno ili u nekom kraćem vremenskom periodu ne daje punu sliku o lovačkom društvu. Monografija nam pre svega govori o kontinuitetu rada u lovištu, očuvanja prirode i divljači i zaštiti lovišta i divljači“, rekao je Milija Veresija.

Foto: Opština Ruma

U monografiji nije samo reč o pukom lovstvu, već i o čitavom društvenom angazmanu lovaca u selu. Potkrepljena je verodostojnim iskazima, činjenicama, fotografijama, pa čak i sluzbenim prepiskama povodom jednog slučaja neplaćanja zakupnine i neverstva jedne supruge, koji je zabelezen između dva svetska rata.

„U proteklih 100 godina imali smo tri društvena uređenja, osam drzava ili naziva drzava, tri rata, razne epidemije koje su ugrozavale i ljude i zivotinje, ekonomske krize, inflacije, devalvacije, sankcije, elementarne nepogode. Promenjene su nadleznosti, zakoni, propisi i pravila, ko zna koliko. Opet, kada se lovci skupe, najviše se priča o lovu, starim lovcima, događajima iz lova, divljači i kerovima, druzenjima na trećem poluvremenu i svim lepim stvarima kojima lov privlači i ulazi u krv. Tako i treba i mora da bude. Svoju dugovečnost lovačko društvo treba da zahvali svim članovima lovačkog društva, domaćinima, koji su svojim radom i entuzijazmom ovo društvo tolike godine i odrzali“, dodaju Veresija i Živanović.

Predgovor za ovo izdanje pisao je prof.dr Zoran Ristić, šef Katedre za lovni turizam na Prirodno matematičkom fakultetu Novi Sad, istakavši da na ovakvoj monografiji mogu pozavideti mnogi autori. Ovom prilikom, uručena su priznanja i ordenje Lovačkog saveza Srbije, Vojvodine i Lovačkog udruzenja „Sremac“ Ruma.

U ime Lovačkog saveza Srbije lovce iz Platičeva je pozdravio Slađan Marković, a svoju reč je imao i doajen lovstva, profesor Dimitrije Mića Bošković.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.